реклама партнерів:
Головна » 2019 » Липень » 12 » 12 липня. Петра і Павла
06:11
12 липня. Петра і Павла
12 липня. Петра і Павла Сьогодні святих славних і всехвальних першоверховних апостолів Петра і Павла. В народі це літнє свято, яке завжди припадає на 12 липня, називається просто – Петра і Павла або ще коротше – Петра.

Свято Петра і Павла позбавлено язичницького магічного флеру Івана Купали – радше це свято людської праці, пов’язане з землею і початком збору нового урожаю. Крім того, на Петра і Павла виготовляли з ячного борошна нового врожаю обрядовий хліб і несли його до церкви на посвяту. Священик розламував книшики й причащав, наче проскурками, всіх присутніх. У такий спосіб жінки віддячували Петрові, котрий запровадив цей недовготривалий піст. Найбільш урочисто Петра-Павла відзначали колись пастухи. В карпатському регіоні власники тварин організовували святковий обхід (Петрівку) на вигоні. На Придністров’ї попасичі ходили селом, а господарі обдаровували їх продуктами й грішми.

Коли на Петра сльота, то буде надалі багато болота; Як на Петрів день спека, то на Різдво – мороз; До Петра не сподівайся тепла, а по Петрові та й по теплові; На Петра і душа тепла.

А ще саме від Петра переставала кувати зозуля. Почути цю пташку після Петра, вважалося вкрай поганою прикметою.

Іменинники нині Петро і Павло.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 939 | Теги: прикмети, церковний календар, Петра і Павла | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar