реклама партнерів:
Головна » 2019 » Березень » 15 » 15 березня. За народним календарем Федота-вітроноса
09:31
15 березня. За народним календарем Федота-вітроноса
15 березня. За народним календарем Федота-вітроноса Нині Федота-вітроноса; прогнозуємо погоду на літнього Миколая, про що мріє миша і про одвічну сакральність «своєї сорочки»

Церква вшановує сьогодні пам’ять священномученика Феодота, єпископа Кіринейського, якого в народі називали Федотом-вітроносом. Вважалося, що на Федота починають віяти сильні вітри. Воно б і нічого, нехай собі віють, але від весняних вітрів дуже швидко сохнуть ґрунти і саме цей чинник (разом із нестачею лютневої вологи) є головною загрозою для майбутнього урожаю. Тож ґав не половиш – посівну треба проводити швидко, що власне вже й роблять українські аграрії. На сьогодні посівна розпочалася в 11 областях і, на відміну від минулого року, коли на заваді стала затяжна зима, розпочалася вона стандартно. Щоправда, минулорічний урожай, попри погодний форс-мажор видався рекордним... Прикметно, що соняшник, який упродовж останніх років через свою суперрентабельність був посівним фаворитом, нині здає позиції — йому на п’яти наступають пшениця, кукурудза і соя — ціни на світових ринках на ці три культури зростають... Стратегічним продуктом у рік виборів стає й гречка — її посіви планується збільшити.

Старі люди підмічали: «Якщо на Явдохи і на Федота ясно, то на Юрія (6 травня) і на літнього Миколая (22 травня) теж буде ясно». Якщо в цей день вітряно й холодно, то довго не з’являтиметься трава, тому казали: «Федот кошлатий – паші не мати». Також цього дня польова миша останні запаси доїдає, літо визирає.

Іменинники сьогодні Федір, Арсеній.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 489 | Теги: народний календар, прикмети, весна | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar