реклама партнерів:
Головна » 2019 » Липень » 16 » 16 липня. Церква вшановує мучеників Мокія і Марка
09:11
16 липня. Церква вшановує мучеників Мокія і Марка
16 липня. Церква вшановує мучеників Мокія і Марка Нині церква вшановує мучеників Мокія і Марка. Ці святі жили в ІV столітті й були страчені за те, що не хотіли вклонитися римським богам.
Власне саме це – категоричне небажання християн визнавати римських богів, що в свою чергу сприймалося римлянами як вияв нелояльності владі, і було головною проблемою у відносинах між римлянами і християнами. Варто зауважити, що римляни зі своєю політеїстичною релігією були досить терпимими до вірувань підкорених ними народів (траплялося, що вони включали до римського пантеону чужинських богів), але зрозуміти християн, які вклонялися одному єдиному богові вони не могли. Християни категорично відмовлялися слідувати усталеним звичаям, обираючи натомість люту смерть. Одне з перших згадувань про християн у римських джерелах зустрічається в листах Плінія Молодшого до імператора Траяна – і там теж – абсолютне нерозуміння логіки такої поведінки.

Цього дня наші пращури особливо не святкували, натомість жнивували, або закінчували заготівлю сіна. Придивлялися до тварин і довкілля: Якщо вовна на вівцях м’якшала й випростовувалася – це віщувало дощ. Павуків майже не видно – на мінливу, а коли їх багато – на суху й теплу погоду.

З іменинами вітайте Анатолія, Олександра, Василя, Костянтина, Івана.

За матеріалами: Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1152 | Теги: прикмети, церковний календар | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar