реклама партнерів:
Головна » 2019 » Березень » 17 » 17 березня. На Герасима граки прилітають
10:12
17 березня. На Герасима граки прилітають
17 березня. На Герасима граки прилітають В першу неділю Великого посту Церква святкує Торжество Православ’я, згадуючи перемогу над іконоборством і відновлення шанування ікон у 843 році в Константинополі. Зв’язок цього свята з Постом – символічний: перше офіційне святкування Торжества Православ’я відбулося саме в першу неділю Великого посту. В Україні чин вшанування Торжества Православ’я запровадив в ХІ столітті преподобний Феодосій Печерський. Наприкінці Літургії священики здійснюють молебень посередині храму перед іконами Спасителя і Богородиці, молячись до Господа щодо утвердження в вірі православних християн і навернення на шлях істини всіх тих, хто відступив від Церкви.

А ще сьогодні вшановується пам’ять преподобного Герасима Йорданського — святого V століття, засновника славетної лаври, того самого, який приручив лева. На іконах преподобний Герасим зображується завжди з цим звіром.

В Україні леви не водяться, тому наші пращури називали цей день Герасимом-граківником, вважаючи, що «…на Герасима граки прилітають», «Герасим граків пригнав», «Грак на горі – весна на дворі». Якщо граки прилітали й дружно сідали на торішні гнізда, то весна мала бути теплою і дружною, а якщо прилітали пізно, то холодною, затяжною і голодною. Якщо граки прилетіли до середини березня – літо буде мокре.

З іменинами вітайте Данила, Павла, Юлію, В’ячеслава.

За матеріалами Укрінформ



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 655 | Теги: Герассима, народний календар, граки, прикмети | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar