реклама партнерів:
Головна » 2019 » Серпень » 20 » 1899 р., 20 серпня – в Борзні на Чернігівщині народився Олександр Саєнко, художник
06:24
1899 р., 20 серпня – в Борзні на Чернігівщині народився Олександр Саєнко, художник
1899 р., 20 серпня – в Борзні на Чернігівщині народився Олександр Саєнко, художник 1899, 20 серпня – в Борзні на Чернігівщині народився Олександр Ферапонтович Саєнко, митець-декоратор, художник.

В малолітньому віці перехворів скарлатиною, що спричинило втрату слуху та мови. Захопився малюванням, навчався в Петербурзькому імператорському училищі глухонімих, закінчив Київський художній інститут. Учень видатних педагогів Василя Кричевського та Михайла Бойчука.
Працював у галузі монументально-декоративного мистецтва в техніці інкрустації соломкою. Мистецька спадщина Олександра Саєнка нараховує понад 500 творів (декоративні панно, килими-гобелени, вибійки, кераміка, малярство, графіка), які оспівують минуле України та її сучасність. Найвідоміші з них – «Дума про хліб», «Козак Мамай», «Святковий день».
«Незважаючи на те, що були в моєму житті тяжкі роки випробувань, я все своє життя вірив, що моє мистецтво зрозуміле й потрібне народові, бо воно нероздільне з прагненнями й життям українського народу, невіддільне від його праці. І це моє переконання дає мені натхнення й сили для творчості нових задумів», – писав Олександр Ферапонтович у своєму щоденнику.
Ініціатор створення музею історії Борзнянського сільськогосподарського технікуму (1964). Народний художник УРСР (1975). За серії «Дума про Україну» і «Шевченкіана», над якими працював багато років, був представлений на Шевченківську премію. Отримати яку завадила смерть.
Помер 5 березня 1985-го в Києві, похований на Байковому кладовищі.
В 1996-му відкрито Борзнянський художньо-меморіальний музей «Садиба народного художника України Олександра Саєнка». Ім’я митця занесено до списку видатних діячів культури світу.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам'яті




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1229 | Теги: Сергій Горобець, Олександр Саєнко, Художник | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar