реклама партнерів:
Головна » 2018 » Квітень » 17 » 18 квітня. Виставка ікон «Відроджені святині»
10:50
18 квітня. Виставка ікон «Відроджені святині»
18 квітня. Виставка ікон «Відроджені святині» 18 квітня, у середу, о 12.00 у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (на Валу, у Колегіумі) відкривається виставка ікон «Відроджені святині».
В експозиції, яка приурочена до Дня пам’яток історії та культури, представлено 35 ікон з фондової колекції заповідника.
Майже з перших днів створення музейного закладу розпочалося відтворення ікон. Ці роботи проводили працівники Українського спеціалізованого науково-реставраційного виробничого управління Держбуду України під керівництвом художника-реставратора вищої кваліфікації Войтка П.І. У заповіднику долучилися до цієї справи досвідчені художники-реставратори Потапенко А.Г., Боголюб Р. М., Дорошенко В.І., Поліщук В.І., Шаполов І.А., Ткач О.І.
На сьогоднішній день реставровано більше 300 ікон. Заповідник співпрацює з провідними реставраційними установами, зокрема, з Національною академією образотворчого мистецтва та архітектури. На кафедрі техніки та реставрації творів мистецтва академії (кафедру очолює доцент Титов М.Ф.) працюють, зокрема, кандидати мистецтвознавства Коренюк Ю. О. і Тимченко Т.Р., кандидат хімічних наук Балакіна М.М. та фізико-математичних наук Волнєвич В.І.), вони надають науково-методичну допомогу у справі збереження музейних експонатів.
У 70-80-ті роки минулого століття співробітники заповідника у результаті експедицій по області виявили ікони, які знаходилися у закритих храмах, в аварійному стані, поточені жуком-деревоточцем, уражені пліснявою, зі значними втратами фарбового шару. Художники-реставратори відтворили «майже безнадійні» ікони. Вони проводили всебічні дослідження пам’яток: мікробіологічні, хіміко-технологічні, стратиграфічні, застосовували зйомки в ультрафіолетовому випромінюванні та інфрачервоному спектрі, наукові методики у відродженні ікон. Здійснювали консервацію і реставрацію ікон на основі зарекомендованих на практиці методів та реставраційних матеріалів.

На виставці представлені ікони з різноманітними іконографічними сюжетами. Насамперед привертають увагу численні образи Богородиці, є серед них і доволі з рідкісним іконографічним сюжетом «Богородиця Живоносне джерело». Бачимо тут і образ, присвячений найбільш шанованому святому Чернігівщини — святителю Феодосію Углицькому. Цікавою також є ікона із зображенням св. Феодосія Углицького та св. Катерини.
В експозиції представлені ікони, написані на дерев’яних щитах чималих розмірів, що дає можливість скласти припущення про їхню приналежність до одного іконостасного комплексу. На кафедрі техніки та реставрації творів мистецтва академії була зроблена спроба здійснити реконструкцію іконостасу однієї із церков Чернігівщини (автор Ю. Мачковська).
В експозиції презентовано і декілька образів із зображенням Ісуса Христа Вседержителя, зокрема, «Цар царів». Його представлено у червоному хітоні та синьому гіматії, правою рукою він благословляє, а в лівій тримає державу.
Серед Господських ікон привертає увагу образ «Ісус Христос, який благословляє Євхаристію», де Христос зображений з чашею та просфорою, що символізують Святе Причастя. Кути ікони прикрашені квітами, характерними для ликів чернігівського Полісся.
Як невід’ємна іпостась Святої Трійці Ісуса Христа зображено поряд з богом Отцем, а зверху — Святим Духом у вигляді голуба на іконі «Свята Трійця Новозавітня», яка ілюструє цей найважливіший догмат християнства. Представлена в експозиції і ікона із зображенням апостолів Петра та Якова, написана у традиціях українського бароко.
На виставці презентуються також образи «Св. Зиновій і Анастасія», «Св. Миколай Чудотворець, пр. Феодосія, вмч. Параскева, пр. Аркадій», «Св. Данило Стовпник зі святими» та інші.
Виставка «Відроджені святині» — яскраве свідчення кропіткої роботи кваліфікованих фахівців національного заповідника і академії образотворчого мистецтва та архітектури, які зробили чималий внесок у відродження образотворчої спадщини нашого стародавнього краю.

Джерело: «Чернігів стародавній».



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 763 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar