реклама партнерів:
Головна » 2019 » Квітень » 1 » 1 квітня. День брехуна
13:04
1 квітня. День брехуна
1 квітня. День брехуна Чи брехня і не всесвітня, а в нас вже 1 квітня! Прикметно, що в Індії цього дня святкують свято Папамочані Екадаші — своєрідний день карми. А закон карми, як відомо, нездоланний: теперішнє — наслідок минулого і причина майбутнього. Або, як кажуть українці, “що посієш, те й пожнеш”.

А тепер дещо про питомо українське слово “брехати”. Воно означає “говорити неправду”, “гавкати” і має близько 15 похідних! Зокрема: брехун, брехуха, брехло, брехака (епітет собаки), брехало, бреханина, брехач, брехенька (“баєчка”, “небилиця”), брехи (“вигадки”), брехунець (у давнину українці так називали адвокатів, а за радянських часів — дротовий радіоприймач), побрехенька, прибрехач (“донощик, обмовник”). Є це слово і в наших сусідів-слов’ян. Приміром у поляків воно означає “гавкати”, “брехати” (про собак), “базікати”, у словаків — “гавкати”, “казати неправду”, у чехів воно означає “дзявкати”, у болгар — “стогнати, чихати”, у сербохорватській — “задихатися, кашляти”, у словенській — “кричати, верещати”. Одним словом “брр...” Зауважте, що російське слово “врать” - набагато м’якше, “воркітливіше”, примирливіше.

Якщо в цей день тепла погода, то на сприяння дорідним врожаям. До цього дня мали зійти останні сніги, тому спостерігали: якщо вода стікає шумливо, то повинні бути густі трави, якщо тихо – кволі. Народна примовка стверджує: «Як Хризант погідний, то буде рік дорідний».

Іменинники сьогодні Дарина, Іларія, Дмитро, Іван, Софія.

За матеріалами Укрінформ



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1388 | Теги: народний календар, день брехуна, прикмети | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar