реклама партнерів:
Головна » 2019 » Лютий » 1 » 1 лютого. Народний календар
08:45
1 лютого. Народний календар
1 лютого. Народний календар Чи поборе крутень зиму, який товар приніс Макар і як не сплутати свою роль із чужою
Як би не коверзувала зима, а «Лютневий сніг весною пахне», – казали наші пращури, а ще називали другий місяць року «крутнем», «зимобором», «бокогрієм», «криводорогом», «межнем» (тобто календарна межа між зимою й весною). У західних регіонах лютий називали «казибрідом» і «казидорогою» – від слова «казитися», тобто впадати в шаленство і лють. За великим рахунком лютий був останнім місяцем відпочинку для українців – незабаром мав початися новий хліборобський сезон – так само актуальний колись для наших пращурів, як для нас нині – виборчий.

А ми згадуємо сьогодні Макарія Великого Єгипетського. Він жив у ІV столітті і його добре знає кожен християнин: дивовижні молитви цього святого входять у обов’язкове щоденне молитовне правило і їх читають вранці та ввечері. Крім того, він є автором духовних бесід, які вірні православної церкви хоч іноді мають читати. Макарій народився в Єгипті, на вимогу батьків одружився, але рано овдовів. Після того пішов у пустелю, почав вивчати Святе письмо і займатися духовними практиками, аскезою. Був учнем Антонія Великого.

У давнину казали: «Який Макар, такий і товар». Якщо погода ясна, - стверджує інше прислів’я, - то й весна буде красна, себто рання і тепла.

Іменини у Макара, Марка, Федора, Арсенія, Петра,Миколи.

За матеріалами: Укрінформ



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 540 | Теги: 1 лютого, зима, народний календар | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar