реклама партнерів:
Головна » 2008 » Жовтень » 22 » Володимир Хоменко провів засідання Координаційної ради з підготовки обласних заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років
14:58
Володимир Хоменко провів засідання Координаційної ради з підготовки обласних заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років
Володимир Хоменко провів засідання Координаційної ради з підготовки обласних заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років 22 жовтня голова облдержадміністрації Володимир Хоменко провів засідання Координаційної ради з підготовки обласних заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні за участю голів та в.о. голів райдержадміністрацій, міських голів Чернігова, Ніжина і Прилук та начальників окремих обласних управлінь.
На початку засідання голова облдержадміністрації поінформував присутніх про те, що вже зроблено у напрямку вшановування пам’яті жертв Голодомору, донесення правди до громадськості про події 1932-1933 років.
Завершено роботу над обласним томом Національної книги пам’яті жертв Голодомору та здано до друку в редакційно-видавничий комплекс «Деснянська правда».
Складено Мартиролог, до якого включено 36 633 прізвища померлих під час Голодомору. Всі вони увійшли до обласного тому Національної книги пам’яті жертв Голодомору.
Виявлено 1020 населених пунктів Чернігівської області, що постраждали від Голодомору 1932-1933 років, із зазначенням кількості померлих, видів репресивних заходів і джерел інформації.
Зібрано 27 256 свідчень очевидців Голодомору 1932-1933 років, з них 25 092 уже передано на зберігання до фондів Державного архіву Чернігівської області та проведено їх науково-технічне опрацювання.
Крім того, зібрано та опрацьовано аудіо- та відеозаписи спогадів 100 свідків тих подій. Місцеві пошуковці відзняли три документальні фільми про Голодомор у Козелецькому, Ріпкинському та Щорському районах.
Завершено роботу щодо складання списків мешканців регіону, які постраждали від Голодомору 1932-1933 років в Україні. Наразі в області виявлено 71 840 таких осіб.
Одним із пріоритетних напрямів роботи щодо виконання Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні» є встановлення пам’ятників і пам’ятних знаків у найбільш постраждалих населених пунктах області. Це питання було окреслено і в обласному плані заходів на 2008 рік у зв’язку з оголошенням в Україні 2008 року Роком пам’яті жертв Голодомору.
У 2008 році заплановано відкрити 118 пам’ятників і пам’ятних знаків, з яких 59 — силами місцевих громад і 62 — за рахунок централізованого виготовлення. Проте строки встановлення та відкриття пам’ятних знаків в усіх районах до сьогодні чітко не визначено.
Володимир Хоменко закликав керівників районів уникнути формальності по відношенню до відкриття пам’ятних знаків, наголосивши, що це – подія з великим моральним, виховним змістом, тому має бути проведена на належному рівні. Ще один напрямок спільних дій — утвердження історичної справедливості стосовно тих, хто був причетний до злочину Голодомору. Йдеться про демонтаж в установленому порядку пам’ятників та пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні та політичних репресій, а також заходи щодо перейменування вулиць, площ, провулків, проспектів у населених пунктах області.
Аналіз здійснених за роки незалежності перейменувань топонімічних назв, присвячених діячам комуністичного режиму, свідчить, що в області перейменовано близько 1500 вулиць, провулків, скверів, площ. Проте, в минулому році проведено всього 8 перейменувань.
Голова облдержадміністрації акцентував увагу на тому, що в містах Ніжині, Бахмачі та Острі Козелецького району, селах Кинашівка Борзнянського, Купина та Іржавець Ічнянського районів до цього часу існують вулиці та провулки, назви яких пов’язані з особами, причетними до організації Голодомору, — Косіора, Постишева, Чубаря.
Значну роботу в області проведено у справі книговидавництва. Це дає підстави провести в листопаді презентацію всіх місцевих видань, присвячених трагічним подіям Голодомору.
Проте, наразі складним залишається питання щодо видання в районах і містах області місцевих книг пам’яті, інших досліджень з цієї тематики. У 2008 році тільки в Чернігівському районі та м. Ніжині було видано книжки з тематики Голодомору, підготовлена до друку книга у Бахмацькому районі.
Визначним результатом багатьох років науково-пошукової і просвітницької роботи має стати видання в листопаді цього року обласного тому Національної книги пам’яті.
Володимир Хоменко наголосив на необхідності проведення значної роботи зі вшанування пам’яті жертв Голодомору в листопаді цього року.
З 1-го листопада в усіх районних центрах, містах Ніжині й Прилуках має розпочатися Всеукраїнська акція «33 хвилини». Необхідно чітко скоординувати роботу щодо її проведення, залучивши при цьому якомога більше громадськості.
Він також звернув увагу присутніх на необхідність проведення на належному рівні презентації обласного тому Національної книги пам’яті жертв Голодомору в районах і містах області, Всеукраїнської акції «Колосок пам’яті», загальнонаціональної хвилини мовчання, національної акції «Засвіти свічку!».
Завершуючи нараду, Володимир Хоменко підкреслив, що хоча роботи проведено чимало, листопадом 2008 року вона не завершується. Також він наголосив на необхідності активніше залучати до роботи по вшануванню пам’яті громадян, які стали жертвами Голодомору, донесення правди до громадськості про геноцид Українського народу, молодь і засоби масової інформації.

Джерело: http://oda.cg.gov.ua



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1513 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar