реклама партнерів:
Головна » 2008 » Листопад » 8 » Відлучення від футболу
12:08
Відлучення від футболу
Відлучення від футболу Підготовка до Євро-2012 у нас складається в дусі найкращих мексиканських серіалів – із любов’ю-ненавистю, амнезіями, несподіваними поворотами й гучними викриттями. Щойно спекалися проблеми “Троїцького”, а вже наприкінці жовтня розгорілися нові скандали, наслідки яких можуть вдарити рикошетом по Україні як співорганізаторові континентальної пер шості. Йдеться про заяви президента чернігівського клубу “Десна” Олексія Савченка щодо підкупу арбітрів і декларацію нового президента Федерації футболу Польщі Гжегожа Лято щодо готовності його країни злитися в футбольному екстазі-2012 із Німеччиною.

СУДДІ ГИНУТЬ ЗА МЕТАЛ?
Фаховий юрист і колишній працівник правоохоронних органів, Савченко, за його власними словами, вирішив припинити беззаконня. “Грала не “Десна”, а мої бабки |див. словничок| і амбіції. Кожен матч мені коштував від $5 тисяч до $15 тисяч. Я можу назвати прізвища суддів, які брали гроші, й людей, які їх їм давали. Коли я перестав платити, то змінився й спортивний результат”, – рубонув він з плеча.
Президент клубу стверджує: в торішньому чемпіонаті серед команд першої української ліги його колектив посів четверте місце лише завдяки хабарам. “Після того, як я купив дірку від бублика (тобто ФК “Десна”), місяць провів в офісі, видаючи гроші суддям, які кричали, що Чаус (Іван Чаус – колишній президент команди) не розрахувався з ними за певні ігри. Потім я подумав – досить. І ось результат”.
Наразі “Десна” перебуває на дні турнірної таблиці – цей факт Савченко пояснює тим, що після власного розслідування на предмет “роботи” з арбітрами, він підписав договір чесної гри. Хоча правдошукач не уточнює, з ким саме він його укладав. Це не перша спроба розповісти про підкупи у вітчизняному футболі – згадати б чутки про під ігрування з боку рефері столичному “Динамо” або цьогорічну квітневу бучу, яку здійняло керівництво черкаського “Дніпра”, коли один із керівників дніпродзержинської “Ста лі” пропонував за “злиття” поєдинку гроші й турнірні очки в наступному чемпіонаті. Всі епізоди – резонансні, але дотепер вони завершувалися пшиком.
Іронія долі: з одного боку, Федерація футболу України не може ігнорувати подібні сигнали, з іншого ж – будь-які юридичні колізії під час підготовки до європейського форуму настільки шкодять нашій репутації, що простіше заплющити очі й відкласти питання на потім. Президент ФФУ Григорій Суркіс миттєво і в правильних висловах відреагував на негативну інформацію. Його комюніке сповнене запевненнями про дотримання регламенту, дисциплінарних правил і кодексу етики й чесної гри ФФУ, однак завершується несподівано: “Головне – не квапитися з публічними висновками. Адже наше завдання – не підняти черговий скандал, а належним чином відреагувати на дуже серйозні звинувачення”.

НИЖЧА ЛІГА З КОНФІСКАЦІЄЮ
Згідно з Кримінальним кодексом України, хабародавець має шанс провести за ґратами до 8 років і втратити все майно. Одержувачеві нечистого кешу світить в’язничний термін до 12 років. Це станеться лише за умови, що всі сторони, зацікавлені вирішити конфлікт, від слів перейдуть до справи. Проте, найімовірніше, що саме справ ми і не побачимо. Комісія чесної гри ФФУ вважає, що поки нема потреби просити допомоги правоохоронних органів. А працівники Управління боротьби з економічними злочинами, які й самі могли зацікавитися непересічними явищами в українському футболі, вдають сліпоглухонімих.
Також до винуватців великого хабарницького протистояння можуть застосувати футбольні санкції. Як що доведуть про вину керманичів клубу, відповідно до 14-ї статті дисциплінарних правил ФФУ, команду або переведуть до нижчої ліги, або навіть знімуть зі змагань. Суддям загрожує довічне відлучення від футболу. Коли ж виявиться, що інвективи Савченка безпідставні, він сам ризикує опинитися назавжди поза футбольним життям.
“Свої заяви Савченко пояснив емоційним зривом, – каже голова комісії чесної гри ФФУ Ігор Кочетов. – Тепер чекаємо на офіційний лист від нього з детальним тлумаченням. Паралельно ми опитали арбітрів, які обслуговували матчі “Десни”. Поспілкувалися і з представниками суперників чернігівського клубу. Загалом, нам усе зрозуміло – можу лише сказати, що сенсації не буде…”

ПОБРАТИМИ ДОРОГІ, СУСІДИ ПОЛЯКИ…
Натомість 30 жовтня сенсаційний сюрприз українцям підкинули польські побратими по ЧЄ-2012. У четвер обирають президента Федерації футболу Польщі. А вже за кілька годин новий чільник ФФП Гжегож Лято в телевізійній програмі заявляє, що усунення України з організації першості Старого Світу для його держави не трагедія. Мовляв, раптом що – німці виручать. Крім того, Польща здатна прийняти велике футбольне свято самостійно, а Київ і Дніпропетровськ, наприклад, цілком можуть замінити Краків і Хожув.
На тлі веремії, котра здійнялася після цього, питання про готовність польських стадіонів, деякі з яких, подібно до багатостраждальної львівської арени, ще й не починали будувати, якось самі собою поблякли. Тамтешні мас-медіа заходилися підраховувати відсотки призупинених в Україні через світову економічну кризу робіт – загальмували на 80%. Натомість голова Національної агенції з питань підготовки й проведення фінальної частини Євро-2012 Євген Червоненко вважає позицію пана Лято особистою думкою й радить пильніше придивлятися до власного футбольного господарства, ніж шукати негаразди на сусідських полях.

Головахін Владислав
Джерело: http://ut.net.ua/art/169/0/1761/



Категорія: СПОРТ | Переглядів: 1471 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar