реклама партнерів:
Головна » 2008 » Листопад » 8 » "Чернігівстандартметрологія": як нас дурять. Частина друга - молочні продукти
18:43
"Чернігівстандартметрологія": як нас дурять. Частина друга - молочні продукти
Жоден харчовий продукт не підробляють так часто і густо, як молоко – стверджують спеціалісти. А статистика піддає жару: корів на Україні стає усе менше. Тому і з’являється "синє" молоко з присмаком крохмалю та крейди.
Як уберегти свою сім’ю від купівлі неякісних молочних продуктів – розповіла начальник лабораторії з випробовування харчових продуктів і продовольчої сировини ДП "Чернігівстандартметрологія" Наталія Коновець.

Довга дорога у дюнах…
Зазвичай є два шляхи від корівки до покупця. Перший – через молокозавод та магазин. Другий – безпосередньо від виробника, багато хто бере молоко "у бабулі" чи на базарі.
І той, і інший випадок має свої переваги і недоліки. Прихильники "тільки магазинного" указують на можливі забруднення базарного продукту. Любителі натурального – впевнені, що у пастеризованому молоці ні смаку справжнього, ні запаху, ні користі.
Насправді обдурити споживача можуть будь-де – і на великому виробництві, і на базарі.

Отак і вір рекламі…
"Наше – натуральне! Без нашого продукту діти не виростуть, кістки будуть крихкими і взагалі – життя на Землі заглухне!" - так навперейми запевняють нас у рекламних роликах.
А між тим начальник науково-дослідницького центру випробувань продукції Укрметтестстандарту Володимир Семенович оприлюднив жахливу новину: багато "розкручених" виробників не дотримуються норм, встановлених Міністерством охорони здоров’я щодо молочних продуктів.
Зокрема, у перевірених зразках вміст бензойної кислоти сягав 32 мл замість дозволених 5 мл на 1 кг. Серед найбільш жорстких порушників – розрекламовані торгові марки.
"Високі показники порушення норми у продуктах дитячого харчування," – сказав начальник науково-дослідницького центру.
На жаль ми, споживачі, не можемо у магазині перевірити склад молочних продуктів. Але принаймні можемо подивитися – чи свіжі харчі купуємо.

Свіже шукайте у закутку!
Молоко – дуже делікатний продукт. Його термін зберігання – 2 доби. Але супермаркети не поспішають викинути прострочену продукцію.
Що ж вони роблять? Можуть затерти або зафарбувати дату кінцевого терміну реалізації. Можуть – розмістити упаковки простроченого продукту разом зі свіжим. При цьому припсутий товар розміщують на найкращому, найзручнішому місці, розраховуючи на неуважного покупця.
Звідси порада – не забувайте читати термін реалізації на упаковці! І не лінуйтеся простягнути руку подалі на полицю, щоб узяти найсвіжіші продукти!

Дешево? Підозріло!
У молоці можуть розвинутися хвороботворні мікроби чи пліснява, підвищитися кислотність. Зазвичай продавець знає про недоліки товару і прагне якомога скоріше продати його. Один зі способів – знизити ціну.
Тому не дуже радійте, побачивши надто дешеві молоко чи молокопродукти. Навряд чи продавець погоджується торгувати зі збитком для себе.

Махінації на жирності
У натуральному молоці вміст жиру сягає 4,5%, а інколи – і до 6%. Підміна його нормалізованим до 2,5% продуктом дає суттєвий прибуток – і молоко продане, і вершки собі лишилися.
Як відрізнити нормалізоване молоко? На око – за кольором. Воно має синюватий відтінок.
Частіше за все молоко розбавляють звичайною водою. Виявити це дуже просто: змішайте молоко та спирт у співвідношенні 1:2. Побовтайте суміш і швидко вилийте на тарілочку. Якщо молоко не розбавлене чи містить незначну кількість води, через 5-7 секунд у рідині з’являться "пластівці". Якщо вони виникають через більший проміжок часу – значить, молоко розбавлене суттєво. І чим більше у ньому води, то більше часу потрібно для появи "пластівців".
Другий спосіб – капнути молоко на ніготь. Справжній продукт збереться у випуклу краплю, розбавлений – розтечеться. А якщо у молоці є ще і тверді домішки (борошно, крейда тощо), то на нігті залишиться осад.
Буває, що сухе знежирене молоко "зажирнюють" не молочним жиром, а дезодорованими рослинними оліями. А разом із молочними жирами продукт втрачає і важливі вітаміни. Відрізнити такий продукт від натурального практично неможливо.

Молоко "у гіпсі"
Крім води, у молоко можуть додавати крохмаль, крейду, мило, соду, вапно, борну або саліцилову кислоти і навіть… гіпс! Це роблять для того, щоб подовжити термін зберігання молока. Насправді ж такі добавки – шлях до харчового отруєння.
Щоб виявити присутність домішок, треба процідити частину молока через паперовий фільтр і додати кілька крапель лимонної або оцтової кислоти. Підробне молоко почне пускати бульки від виділення вуглекислоти.
Інколи прокисле молоко підсолоджують цукром, щоб не відчувався кислий присмак.
Крохмаль і борошно вводять у вершки і сметану – тоді вони здаються густішими. З’ясувати підробку просто. Таке молоко ближче до дна посуду стає більш густим. Інший спосіб – капнути у продукт йоду. "Підкрохмалене" молоко від йоду синіє, а натуральне, чисте – жовтіє.

Згущенка… без молока?
Дуже часто виробники заміняють натуральне згущене молоко із цукром на концентроване або згущене стерилізацією молоко. Різниця суттєва: у "згущонці" з цукром – усього 26% води, а 74% – цукру та компонентів молока. А у згущеному стерилізацією – 73% води і лише 27% корисних компонентів.
В Україні діє Державний стандарт, що визначає вимоги до згущеного молока. Він передбачає використання виключно цільного (сирого) молока та цукру. Але багато виробників виготовляють "згущенку" за технічними умовами (ТУ). Якщо вивчити склад такого продукту за етикеткою, там можна знайти і сухе молоко, і відновлене, і майже завжди – рослинні жири. Таку "згущенку" уже і молоком не назвеш – це скоріше емульсія води, рослинної олії зі стабілізаторами, емульгаторами та згущувачами.
Що робити нам, споживачам? Як завжди – бути уважними. Віддавати перевагу згущеному молоку, виготовленому відповідно до ГОСТу, а не ТУ. І читати склад на етикетці!

Морозиво. Прощавай, натуральне!
Який на смак справжній пломбір лише з натуральних компонентів – ми уже встигли забути. Хоча цього року і вступили у дію Державні стандарти (ДСТУ) на морозиво, виробники не поспішають переходити на молочну сировину і називати продукцію "Пломбір" або "Вершкове". Набагато дешевше додавати рослинні жири, кокосову олію та написати на етикетці "Пломбір новий" чи "Вершкове супер".
Рослинні жири на смак ми не відчуємо. Але явну фальсифікацію відрізнити можемо. Якщо морозиво нерівномірного кольору – воно точно зберігалося довше, ніж треба.
У жодному разі не варто їсти морозиво, що взялося "пластівцями" з відчутними грудками жиру. Якщо ласощі хрумтять крижинками і при підтаюванні виділяється мутна вода – значить, вони перекристалізувалися під час зберігання.
Якісне морозиво повільно охолоджується, однорідне і тане також повільно.
А справжні молочні продукти – надзвичайно корисні для людини!

Джерело: Підготувала прес-служба ДП "Чернігівстандартметрологія"




Категорія: РІЗНЕ | Переглядів: 1653 | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar