реклама партнерів:
Головна » 2008 » Листопад » 19 » «За них скажемо…»
09:16
«За них скажемо…»
«За них скажемо…» під такою назвою 18 листопада у Чернігівському художньому музеї відбулося відкриття виставки до 75-річниці пам’яті жертв Голодомору 1932-33 рр. в Україні.
Тоді не співали молитов і жертв голоду не відспівували. Тому й розпочалося відкриття виставки з молитви до Бога, за упокій душ загиблих молився священик о. Олег, настоятель церкви Михайла і Федора Української Православної Церкви Київського патріархату.
Голодомор 1932-33 років став однією з найстрашніших трагедій в історії українського народу. Не обійшов голод стороною і наш чернігівський край.
«Встановлено більше тисячі населених пунктів, які найбільше постраждали від цієї трагедії. В області заснована постійна колегія на чолі з головою облдержадміністрації, яка з Українським інститутом національної пам’яті видала обласний том «Національної книги пам’яті». Якраз сьогодні Президент України презентував усі томи цієї книги. Будемо сподіватись, це перший, але не останній том пам’яті тих, хто був замордований в ті пекельні часи 1932-1933 років», - повідомила присутнім заступник голови обласної держадміністрації Наталія Василівна Білоус.
На виставці представлені роботи студентів Ніжинського училища культури і мистецтв імені М.Заньковецької. Ці творчі роботи змушують нас замислитись. Дивлячись на нехитрі сюжети, стискується серце від побаченого. Забирали останню хлібину, останній колосок… Люди були приречені на голодну смерть.
У 2006 році трагічно пішов з життя чернігівський художник Андрій Мордовець, свідок подій 1932-33 років. Його картина «1933-й Автопортрет», немов, акцентує увагу на темі виставки. На полотні А.Мордовець у 1993 році символічно змалював образ Січа, який сіє зерно правди, вічної істини і життя серед поля смерті.
І знову погляд зупиняється на роботах студентів. Художні та графічні роботи створюють об’ємну картину Українського Голодомору 1932-33 років. Це бачення митців, які попереджують нас: Люди! Будьте пильні, не допустимо повторення страшної трагедії у наш час.
На відкритті виставки відбулась репрезентація книги «Український голодомор: факти, події, дослідження».

Автори ідеї виставки «За них скажемо…»: Чернігівський обласний художній музей, Ніжинське училище культури і мистецтв імені М.Заньковецької, Чернігівська обласна державна адміністрація та Український інститут національної пам’яті.

Сергій Черняков





Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1145 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar