реклама партнерів:
Головна » 2008 » Листопад » 27 » Виплата зарплати та пенсій – першочергове завдання
20:41
Виплата зарплати та пенсій – першочергове завдання
Виплата зарплати та пенсій – першочергове завдання Про ліквідацію боргів із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області говорили вчора на засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.
Засідання провела заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.
Зважаючи на складну економічну ситуацію, своєчасна виплата заробітної плати та пенсій перебуває на постійному контролі обласної державної адміністрації, наголосила вона. Вперше за останній час на початок жовтня повністю ліквідована заборгованість по зарплаті у сільському господарстві. Та вже через місяць борг сягнув 2,5 млн. грн. І ця ситуація непокоїть керівництво облдержадміністрації. До того ж, почали зростати борги на економічно активних підприємствах області, прикрий список поповнили нові підприємства, які до того працювали стабільно.

Детально про ситуацію присутнім розповів в.о. начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Богуш. За його словами, у жовтні ситуація з ліквідацією боргів із заробітної плати в області вкрай загострилася. Розмір загальної заборгованості найманим працівникам підприємств, установ і організацій області (з урахуванням економічно неактивних) зріс на 4,2 млн. грн. і на 1 листопада становив 14,7 млн. грн., у т.ч. числі по економічно активних підприємствах – 7,1 млн. грн.

На 01.11.2008 всього в області налічувалось 75 підприємств-боржників, з них економічно-активних – 41. Частка працівників, які своєчасно не отримали зарплату, збільшилася в жовтні з 0,5 до 1,6 відсотка.

У той же час, за даними Держкомстату, на початок жовтня 7 районів області (Ічнянський, Козелецький, Куликівський, Носівський, Семенівський, Срібнянський, Талалаївський) взагалі не мали підприємств-боржників, ще 7 районів (Бобровицький, Борзнянський, Варвинський, Городнянський, Прилуцький, Сосницький, Чернігівський) забезпечили погашення заборгованості працівникам економічно активних підприємств, установ і організацій, м. Прилуки та 18 районів погасили борги працівникам діючих промислових підприємств.

Про стан справ з погашенням боргів працівникам агропромислового сектору економіки на 1 листопада 2008 року та заходи, які вживаються щодо покращення ситуації розповів начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак.

Про зусилля щодо погашення боргів із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях Варвинського і Срібнянського районів прозвітували голова Варвинської райдержадміністрації М.Гайдай, в.о. голови Срібнянської райдержадміністрації В.Косенко.

За результатами засідання надано доручення головам райдержадміністрацій, міським головам:
– проаналізувати причини, що призвели до зростання заборгованості із виплати заробітної плати у жовтні та вжити термінових заходів по виправленню ситуації на краще, звернувши особливу увагу на неприпустимість збільшення боргів ;
– активізувати роботу комісій з питань погашення заборгованості, запровадити щотижневі їх засідання та розгляд питань щодо погашення існуючої і запобігання виникненню нової заборгованості;
– посилити контроль за додержанням державних мінімальних гарантій в оплаті праці, включаючи невідкладне проведення спільних з державними контролюючими органами та профспілками перевірок підприємств-боржників у разі масових звільнень працівників;
– забезпечити безумовне виконання показників бюджетів з метою недопущення виникнення заборгованості перед працівниками установ та організацій, що фінансуються з місцевих бюджетів.

Головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації доручено відпрацювати проект листа-звернення обласної комісії до прокуратури області щодо стану справ з погашенням заборгованості із заробітної плати працівникам СТОВ «Дружба-Нова» Варвинського району, СТОВ «Батьківщина» Срібнянського району та неявки керівників цих товариств на засідання обласної комісії.

Взято до уваги запевнення голови Варвинської райдержадміністрації Миколи Гайдая, що в разі надходження коштів від Аграрного фонду України заборгованість працівниками СТОВ «Дружба-Нова» Варвинського району в грудні буде погашена повністю.

Джерело: сайт обласної держадміністрації, http://oda.cg.gov.ua



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1530 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar