реклама партнерів:
Головна » 2008 » Грудень » 11 » Обговорено проблеми поширення алкоголізму і наркоманії
15:11
Обговорено проблеми поширення алкоголізму і наркоманії
Обговорено проблеми поширення алкоголізму і наркоманії З 25 листопада по 10 грудня в області проводиться Міжнародна акція “16 днів проти гендерного насильства” В ці дні органи державної влади і місцевого самоврядування разом з громадськими організаціями проводять заходи по запобіганню насильства в сім’ї і торгівлі людьми.
Причини поширення цього ганебного явища мають як особистісне, так і соціальне коріння. Нещодавно, в Чернігівській обласній державній адміністрації відбулося засідання Громадської колегії при голові ОДА, де піднімалося згадане питання.
Розпочав засідання вступним словом Володимир Хоменко – голова Чернігівської обласної держаної адміністрації. В заході взяли участь керівники і спеціалісти УМВС в Чернігівській області, обласного центру зайнятості, управлінь і відомств облдержадміністрації, Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, зацікавлені представники громадськості. На засіданні були обговорені надзвичайно актуальні і болючі проблеми, що постали перед нашим суспільством і серед них: “Стан справ щодо протидії розповсюдження алкоголізму та наркоманії серед молоді: ефективність роботи влади та громадськості”.
Зі співдоповіддю на засіданні виступила Ірина Дорожкіна – директор “Навчально-методичного центру профспілок”, голова обласної організації Спілки жінок України, член Громадської колегії.
У своєму виступі вона приділила значну увагу гендерному аспекту проблеми алкоголізму і наркоманії. Не секрет, що більшість хворих на алкоголізм – це чоловіки, які і без цього є біологічно слабкою статтю. Адже середня тривалість життя жінок в області – 76 років, проти 63 років у чоловіків. До того ж хлопчиків помирає більше на першому році життя (58%) та і загалом, чоловіки хворіють частіше. В нашій області за минулий і цей роки померло біля 35 тис. осіб, із них чоловіків і жінок приблизно однаково, але 38% чоловіків помирає у віці 16-59 років, а 90% жінок – в пенсійному віці. “Дуже скоро ми взагалі опинимося перед загрозою втрати цілого покоління чоловіків і виникненням статевого дисбалансу” – підсумувала директор НМЦ профспілок.
До речі, як повідомляло інтернет-видання “Чернігівський монітор”, за останні три роки в області продажі алкогольних напоїв зросли в 1,8 разів, натомість продуктів харчування продано лише на 30% більше. Це факт над яким варто замислитись. Особлива ситуація з дитячим та підлітковим алкоголізмом. Школяр з пляшкою пива у руці на вулицях обласного центру не здивує.
Ірина Дорожкіна привернула увагу представників органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, засобів масової інформації до важливості залучення широких верств суспільства у боротьбу з пияцтвом, наркоманією та ігровими автоматами.
Володимир Струк – голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, член Громадської колегії зосередив свій виступ на проблемі поширення алкоголізму, особливо серед молоді: “Необхідно негайно розробити програму по боротьбі з цим загрозливим явищем. Нація деградує, як в фізичному, так і в моральному плані. Я, як представник профспілок, сам бачу, що багато молодих людей, які тільки розпочали свій робочий шлях, вже є алкоголіками, або наркоманами! А це тягне за собою зростання порушень трудової дисципліни, виробничого травматизму, врешті решт, смертності серед молодого покоління”. Голова профспілок області закликав членів Громадської колегії вивчити вінницький досвід в цьому питанні, де місцева влада почала масштабну боротьбу з пияцтвом, зокрема впроваджуються доволі жорсткі обмежувальні заходи:
а) Алкогольні і слабоалкогольні напої відпускатимуться в магазинах тільки з 11.00 до 21.00;
б) З білбордів, преси і місцевого ТБ зникає реклама спиртних напоїв;
в) Покупцям до 21 року не відпускають нічого міцніше за лимонад;
г) Власникам кафе, ресторанів, нічних клубів і казино рекомендується утримуватись від реалізації спиртних напоїв після 23.00;
д) Планується відкриття витверезників і лікувально-трудових профілакторіїв.
“Взятися до витверезіння окремо взятого регіону такими радикальними методами його владу примусила статистика. За 2007 рік (за даними Міністерства охорони здоров’я) у Вінницькій області на 100 тис. населення зафіксовано 1348 випадків хронічного алкоголізму. А в Чернігівській області, шановні колеги, ситуація ще більш тривожна – 1690 випадків на 100 тис. населення! На всіх рівнях влади необхідно приймати рішення з цього питання і домагатися їх виконання” – наголосив Володимир Струк.
Заступник начальника УМВС України в Чернігівській області Іван Гамор підтвердив тривожну тенденцію поширення алкоголізму, навівши статистичні дані органів правопорядку. За його словами, алкоголізм, як ніщо інше, збільшує побутову злочинність. Так кожен п’ятий-шостий злочин скоєно в стані алкогольного сп’яніння.
Члени Громадської колегії прийняли Рекомендації та пропозиції щодо поліпшення протидії розповсюдження алкоголізму і наркоманії серед молоді в Чернігівській області. Цей документ передбачає розробку довгострокової обласної програми профілактики алкоголізму і наркоманії серед населення (з відповідним фінансуванням) з подальшою передачею її на затвердження сесією обласної ради. Окрім того, на засіданнях колегій обласної і районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування рекомендується розглянути питання про особисту відповідальність керівників структурних підрозділів у справі профілактики алкоголізму та наркоманії (особливо підліткової) в містах і районах області.

Віталій Копиш, провідний спеціаліст навчального відділу підприємства “Навчально-методичний центр” Федерації профспілкових організацій Чернігівської області



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1313 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar