реклама партнерів:
Головна » 2009 » Січень » 29 » У Чернігові будуть перевіряти продукти на ГМО
20:13
У Чернігові будуть перевіряти продукти на ГМО
У Чернігові будуть перевіряти продукти на ГМО Державне підприємство "Чернігівстандартметрологія" планує відкрити лабораторію по виявленню генетично-модифікованих організмів у харчових продуктах.
Про це розповів генеральний директор державного підприємства «Чернігівський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» Віталій Бекешко.
- Хочемо ми цього чи ні, а генетично-модифіковані організми стали частиною нашого життя і містяться в продуктах…
- Ми - перше поколінням, що користується цими здобутками учених. Дослідники досі сперечаються, чого у ГМО більше – вигоди чи можливої небезпеки.
Я переконаний, що у всіх чернігівських супермаркетах повинні бути відділи для продуктів з генетично-модифікованими організмами, або позначені, що тут продукти без ГМО. Хоча це і не передбачено українським законодавством.
Вчені застерігають: вживання генетично-модифікованих продуктів може завдати шкоди і здоров’ю, і навколишньому середовищу. А українські споживачі і досі не мають захисту і права вибору.
- Що ви маєте на увазі?
- Європейського споживача захищають закони. Там діє заборона на вирощування ГМ культур. Якщо у країни ЄС імпортер привозить продукти з ГМО, про це він має написати на етикетці. І споживач має вибір: їсти більш дешеві харчі з генетично-модифікованими добавками або купити більш дорогі, але безпечніші. Українські виробники і досі не позначають на маркуванні – чи містить їх продукт ГМО. Замовчують це і імпортери, що ввозять харчові продукти в Україну.
- У яких продуктах ми можемо зустріти генно-модифіковані складники?
- Їх багато. Генетично-модифікована соя може бути у складі цукерок, ковбаси, дитячого харчування, морозива, чіпсів. ГМ кукурудза – у їжі швидкого приготування, соусах, приправах… Сьогодні можуть виробляти горілку, використовуючи спирт з генетично-модифікованої кукурудзи.
В Україні уже зараз вирощують не лише модифіковані сою і кукурудзу, а й буряки, полуниці, ріпак, кабачки, помідори.
- Як ви можете захистити споживачів?
- ДП "Чернігівстандартметрологія" працює над тим, щоб найближчим часом відкрити нову лабораторію. Вона матиме все необхідне обладнання для виявлення генно-модифікованих організмів у продуктах харчування. Фахівці-хіміки уже зараз проходять курси навчання і підвищення кваліфікації.
У наших планах разом з органами місцевого самоврядування, головою виконавчої влади, підготувати цілу програму заходів системної перевірки продуктів на вміст ГМО. Люди повинні знати, що вони споживають і як це може вплинути на стан їхнього здоров’я.

Прес-служба ДП «Чернігівстандартметрологія»



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1531 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar