реклама партнерів:
Головна » 2009 » Червень » 23 » 1 липня відбудеться урочистий вечір з нагоди 350-ї річниці Конотопської битви
12:04
1 липня відбудеться урочистий вечір з нагоди 350-ї річниці Конотопської битви
1 липня відбудеться урочистий вечір з нагоди 350-ї річниці Конотопської битви 1 липня (середа) о 17-00 в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбудеться урочистий вечір з нагоди 350-ї річниці з часу перемоги українських військ під командуванням гетьмана Івана ВИГОВСЬКОГО у битві під Конотопом.
У заході беруть участь історики, викладачі педуніверситету, представники духовенства, громадських організацій та політичних партій. Очікується виступ відомого кобзаря-лірника, народного артиста України Василя НЕЧЕПИ.
Вхід вільний!
Переможна Конотопська битва стала виявом величезної волі українського національного духу в українсько-російській війні 1658-59 рр.
Антиукраїнські політики й присяжні їм історики не популяризують переможних виявів українського народного духу, формуючи суспільну свідомість не не історичній правді, а на облуді, не на успіхах, а на невдачах.
28-29 червня 1659 р. під селом Соснівка (за 12 км від Конотопа) відбулася вирішальна битва українського війська під проводом гетьмана І.Виговського з окупаційною московською армією. Як зазначають історичні джерела, гетьман дуже добре спланував цю військову операцію, командуючи об’єднаними силами козацької піхоти й татарської кінноти.
Завдяки злагодженим тактичним діям і блискавичній оперативності українське військо паралізувало й розгромило московські сили: загинула вся кіннота й основна маса піхоти, а залишки панічно рятувалися втечею. За різними джерелами супротивники Виговського втратили від 60 до 130 тис. убитими й від 5 до 15 тис. полоненими.
Ця переможна битва відкрила українцям перспективу успішного завершення війни з московитами, припинення громадянської війни й утвердження державної незалежності України. Але за спиною гетьмана Виговського промосковська старшинська опозиція (Цецюра, Золотаренко, Сомко та ін.) під орудою ставленика Москви Івана Безпалого підняла повстання проти нього. В таких умовах Іван Виговський у жовтні 1659 р. змушений був зректися гетьманства й передати булаву Юрієві Хмельницькому, який підписав кабальні умови договору з Московією.
А за 5 років Виговський був підступно заарештований та вбитий поляками.
Аби добре засвоїти уроки історії, треба знати правду й не боятися її гіркоти, бо як зазначав Іван Франко: « ...хоча Правда зразу усім гірка, та все-таки згодом вона скрізь бере верх і стає солодкою спасителькою людства».

І.Коцюбинський
Джерело: Чернігівський музей-заповідник ім. М.Коцюбинського



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1317 | Теги: Конотопська битва, Чернігів, Музей М.Коцюбинського | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar