реклама партнерів:
Головна » 2019 » Серпень » 6 » 6 серпня. Мучеників благовірних князів Бориса і Гліба
11:26
6 серпня. Мучеників благовірних князів Бориса і Гліба
6 серпня. Мучеників благовірних князів Бориса і Гліба Сьогодні мучеників благовірних князів Бориса і Гліба, у хрещенні Романа і Давида, перших вітчизняних святих.
Вони були братами, синами Володимира Великого, і загинули мученицькою смертю від руки свого брата Святополка, прозваного в народі Окаянним. У липні 1015 року Володимир помирає у своїй резиденції в Берестові поблизу Києва. Оточення факт смерті князя намагалося спочатку приховати, побоюючись, що владу захопить один із його синів Святополк, якого кияни не бажали бачити на київському престолі. Улюблений син Володимира Великого Борис (він правив у Ростові) на ту пору разом із батьковим загоном був у поході проти половців. Але звістка про смерть Володимира доволі швидко дійшла до Святополка. Він примчав із військом до Києва і захопив владу. Невдовзі Святополк підступно вбив спочатку Бориса, а потім і Гліба, князя Муромського. Константинопольська патріархія, отримавши подання на канонізацію Бориса і Гліба, досить довго не могла зрозуміти, чому має канонізувати князів. Вони ж бо віддали Київ та людей, які на них сподівалися, на поталу Святополку, по-друге, своєю покірливістю наглій брехні, заздрощам та злобі, вони підштовхували Святополка до скоєння страшного гріха братовбивства… Але зрештою їх канонізували – за, як би сказали Толстой, а за ним і Ганді, «непротивление злу насилием», за цілковите слідування Христу. Рідкісний, майже унікальний випадок. Особливо, коли йдеться про владу.

На осінніх Бориса і Гліба завершувалося дозрівання всіх хлібів, починався період найбільшого збирання грибів. Наші пращури казали: «Борис і Гліб сіють ранній хліб»; «Прийшов Борис і Гліб – вистиг у полі хліб».

З іменинами вітайте Бориса, Гліба, Христину.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 902 | Теги: Бориса і Гліба, церковний календар | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar