реклама партнерів:
Головна » 2018 » Липень » 6 » "Альтанку Глібова" у Седневі захистять від руйнування
09:58
"Альтанку Глібова" у Седневі захистять від руйнування
Депутати Чернігівської обласної ради схвалили рішення про вжиття невідкладних заходів щодо укріплення, збереження та запобігання руйнації схилу навколо пам’ятки національного значення «Альтанка» у смт. Седнів, що є одним із привабливих туристичних місць не тільки у Селищі, а й у регіоні.

Як передає кореспондент УНІАН, «за» прийняття вказаного рішення сьогодні проголосували всі присутні на сесії депутати. Згідно з пояснювальною запискою до рішення, альтанка внесена до переліку пам'яток національного значення, але на сьогодні не має охоронного договору.
Цієї весни громадські активісти й історики повідомили про можливу руйнацію альтанки та сповзання її зі схилу у річку Снов. Спеціальна комісія після обстеження дійшла висновку, що пам’ятка перебуває у задовільному стані, однак існує реальна загроза подальшої її руйнації внаслідок сходження дощових вод у весняно-літній період.

Як виявилося, земля, на якій розміщена альтанка, перебуває у користуванні Чернігівського районного дочірнього агролісогосподарського спеціалізованого підприємства «Чернігівагролісгосп», тому сесія облради рекомендувала цьому підприємству вжити заходів з ліквідації ерозії схилу в місці виникнення вимоїни біля пам’ятки архітектури національного значення «Альтанка». Контроль за виконанням рішення покладено на комісію облради з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин.
Водночас, у Седнівській селищній раді зауважили, що альтанка досі обнесена попереджувальними стрічками, хоч вважають, що перебувати там загалом наразі безпечно для невеликих груп туристів.

«Влітку до нас приїздять багато туристів, адже Седнів приваблює ще й Шевченківськими місцями. Сподіваємося, що до осені, коли проводиться всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь», ділянка схилу над Сновом й альтанка будуть укріплені, адже порозуміння і співпраця є. Є не тільки розмови, а й справи», - прокоментували УНІАН ситуацію у селищній раді.
Там також уточнили, що розраховують на швидке розроблення проектної документації і фінансування цього проекту, адже відповідне доручення надавав голова ОДА Валерій Куліч.

Як відомо, Альтанка Глібова — восьмиколонна ротонда, розташована у селищі Седнів Чернігівської області на схилі пагорбу над річкою Снов. Побудована у першій половині ХІХ століття. Є складовою частиною парку садиби Лизогубів. Свою назву отримала від імені відомого українського поета Л. І. Глібова, який гостював у Лизогубів і любив відпочивати у цій альтанці. Пам'ятка архітектури національного значення, охоронний номер 863/2.



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 847 | Теги: Седнів, обласна рада, альтанка Глібова | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar