реклама партнерів:
Головна » 2017 » Листопад » 23 » Андрій Карнабід про чернігівську Красну площу
10:55
Андрій Карнабід про чернігівську Красну площу
Андрій Карнабід про чернігівську Красну площу У проекті міського бюджету Чернігова на 2018 рік передбачено заміну клінкерної цегли на Красній площі. Проте, поціновувачі старовини неоднозначно сприйняли цю ідею.

Пропонуємо почитати архітектурно-історичний нарис «Чернігів» охоронця старовини Андрія Антоновича Карнабіда, виданий 1980 року.
У книзі знаходимо досить цікаві розповіді пам’яткоохоронця.
Зокрема, у розділі «Планування і архітектура міста у дореволюційний період». «Реформа 1861 р. привела до змін у дальшому розвитку Чернігова. Цьому сприяла також побудова шосейного шляху Київ-Петербург, який визначив територіальний розвиток міста в північному напрямку. Для брукування цього шляху було збудовано кілька заводів клінкерної цегли – в Броварах, Козельці, Топчіївці, Чернігові та ін. Світло-жовтий та темно-червоно-фіолетовий килим із клінкеру вправно служив багато десятиріч, і зараз збереглися фрагменти клінкерного замощення дороги від Козельця до с. Данівки, пл. Куйбишева (колишньої Красної) в Чернігові, на деяких вулицях міста».

У наступному розділі нарису читаємо: «При реконструкції Красної площі у 1934-1935 рр., перейменованої у 1935 р. на пл. Куйбишева, були знесені будови торгових лавок ХІХ ст. Площу замостили клінкером темно-червоного і світло-жовтого кольорів, і вона набула своєрідного неповторного теплого колориту, який гармонує з навколишньою забудовою…
Підлягали реконструкції й незамощені, запилені старі вулиці. Основним матеріалом для їх покриття став клінкер – місцевий чудовий і незамінний матеріал з високими експлуатаційними, гігієнічними та художніми властивостями. Клінкером були покриті вулиці Шевченка, Кірова, Радянська, Свердлова та багато інших».

До речі, міський голова Владислав Атрошенко пише, що в разі реконструкції головної площі Чернігова клінкер буде перебраний, і кращий за станом послужить для мощення пішохідної зони площі. Автомобільне ж коло буде викладене більш міцним матеріалом – гранітом. І все це вкладатиметься на бетонній основі.

А що думають з цього приводу чернігівці?



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 957 | Теги: Красна площа, клінкер, Андрій Карнабід | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar