реклама партнерів:
Головна » 2018 » Лютий » 26 » Безробітних вчили плести гердани
19:41
Безробітних вчили плести гердани
Безробітних вчили плести гердани У рамках культурно – просвітницького проекту обласної служби зайнятості «Збережемо традиції предків» у Чернігівській районній філії Чернігівського обласного центру зайнятості відбулося лютневе засідання жіночого клубу «Берегиня». Цього разу участь у заході взяла майстриня сучасного рукоділля, яка виготовляє жіночі прикраси в техніці гердан, Оксана Базар.

Присутні ознайомилися з тенденціями сучасного ринку праці, перспективами розвитку підприємництва в регіоні, можливостями відкриття власної справи за сприяння служби зайнятості. Крім того, «з перших вуст» жінки дізнатися про «підводні камені» та реалії сучасного бізнесу та освоїли певні навики рукоділля, а саме: техніку виготовлення гердан.
За словами майстрині, гердан – це нагрудна прикраса, яка плететься з бісеру. По формі вона нагадує сучасну краватку і складається з двох довгих смужок, з'єднаних спереду плоским медальйоном. Одягають її через голову. Цікаво, що раніше цю прикрасу носили як жінки, так і чоловіки. Орнаменти на гердані зазвичай узгоджувалися з вишивками певної місцевості на сорочках. Гердан вважався потужним оберегом, його не можна було передавати іншій людині або давати комусь поносити.
Ця прикраса завжди відмінно доповнювала національний український одяг. А оскільки нині стало модно поєднувати етнічні елементи з повсякденним вбранням, то гердан стає затребуваний серед молоді, адже він чудово гармонує як з діловим костюмом, так і з джинсовим одягом.
Майстриня провела безробітним жінкам майстер-клас, поділившись тонкощами техніки плетіння гердан, розповіла свою історію захоплення цим видом рукоділля та запросила учасниць спробувати свої сили в підприємницькій діяльності.

Валентина Федусь



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 827 | Теги: гердани, безробітні, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar