реклама партнерів:
Головна » 2019 » Січень » 24 » Через невизначеність з чернігівським об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО втрачають усі, у тому числі й сам Чернігів
20:05
Через невизначеність з чернігівським об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО втрачають усі, у тому числі й сам Чернігів
Через невизначеність з чернігівським об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО втрачають усі, у тому числі й сам Чернігів Питання внесення історичних пам’яток Чернігова до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО історики та краєзнавці обговорюють вже протягом трьох десятиріч. Дев’ять років тому, у січні 2010 року його актуальність засвідчена Указом Президента України «Про відродження та розвиток історичних населених місць Чернігівської області». Проте воно залишається невирішеним досі.

Як зрушити справу з мертвого місця, припинити біг по колу і нарешті розпочати рух вперед обговорили сьогодні учасники наради, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Мисник.

Історію питання коротко нагадав присутнім директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександр Левочко, зазначивши, що одностайності стосовно внесення чернігівських пам’яток до номінаційного досьє досягти не вдалося через окрему думку міської влади.

Позицію міського керівництва озвучила заступник начальника управління культури та туризму Чернігівської міськради Катерина Литвин: перш ніж пропонувати об’єкти до переліку ЮНЕСКО, потрібно їх довести до ладу — реконструювати або реставрувати.

— Працювати над цими питаннями можна одночасно: включати об’єкт до номінаційного досьє та проводити реконструкцію, — зауважив голова облдержадміністрації. — Від пропозиції про включення до її розгляду в ЮНЕСКО мине кілька років. Головне — визначитися з об’єктом, його назвою та межами. Адже через цю невизначеність втрачають усі, у тому числі й саме місто.

Після ґрунтовного обговорення учасники наради дійшли згоди, що пропонований об’єкт повинен мати назву «Історико-культурний ландшафт Чернігова» та включати в себе Дитинець (Вал) (7-13 ст), у тому числі території П’ятницької і Катерининської церков ( 12-18 століття ), комплекс Єлецького монастиря (12-17 століття) та комплекс Троїцько-Іллінського монастиря (11-18 століття). Загалом — 26 пам’яток історії та архітектури національного значення разом з охоронними зонами, визначеними Генеральним планом розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

За підсумками наради голова облдержадміністрації доручив Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА у максимально стислі терміни організувати зустріч відповідних фахівців та експертів, щоб узгодити та прискорити вирішення даного питання.

— Вважаю, що культурна спадщина Чернігова з її тисячолітньою історією заслуговує на увагу ЮНЕСКО і, зокрема, туристів, яких привабить цей статус. Докладу всіх зусиль, щоб цього разу нам вдалося зрушити з місця процес визнання пам’яток Чернігова міжнародною організацією, — наголосив Олександр Мисник.

Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 514 | Теги: юнеско, Чернігів, номінаційне досьє | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar