реклама партнерів:
Головна » 2019 » Лютий » 5 » Чернігів приєднався до акції зі звільнення моряків із російського полону
15:40
Чернігів приєднався до акції зі звільнення моряків із російського полону
Чернігів приєднався до акції зі звільнення моряків із російського полону Громадська організація «Київське військово-історичне товариство» та КМЦ «Інтермеццо» на вихідних провели презентацію книги авторів Чудновця О.М. та Латишева Р.М. «Монітор «Смоленськ» («Krakow») три долі (Історія корабля, бойовий шлях та сьогодення 1923-1941-2018 рр.). – Київ: Видавець Олег Філюк, 2018. – 256 с.

Три долі одного корабля. Риторичне питання — може у корабля бути три долі, три життя? Час показав, що так, може! Приклад тому історія героїчного бойового річкового корабля — монітора «Смоленськ».

Вся доля монітора розділилася на три періоди. Перший був з початку будівництва, потім становлення, як бойового корабля під назвою «Краків», в складі військово-морського флоту Польщі до затоплення (фактично загибелі) 21 вересня 1939 року.

Другий період — найбільш героїчний: після підйому і відновлення з жовтня 1939 року в складі Дніпровської військової флотилії, а з червня 1940 року в складі радянської Пінської флотилії до другої своєї загибелі 12 вересня 1941 року.
Третій період це життя, після загибелі корабля до нашого часу.

Дійсно життя, по іншому і не скажеш, бо тема загадкового монітора «Смоленськ» турбує і притягує всіх, хто не байдужий до нашої вітчизняної історії, вже на протязі більше ніж 70-и років. Залишки монітора «Смоленськ» і нині знаходяться на місці останнього бою корабля («останнього параду», як кажуть моряки) — в Ладинській затоці річки Десна в 30 км від стародавнього Чернігова.

Зберегти для нащадків все, що залишилось від колись грізного бойового корабля, який є символом боротьби з нацизмом в роки Другої світової війни — завдання нинішнього покоління.

Що являв собою легендарний монітор «Смоленськ» («Краків»), чому він є символом нескореності, мужності і героїзму екіпажів? Хто воював на ньому і боронив свою землю від ворога? Що зараз являють собою останки корабля, як зберегти їх від вандалів і байдужості, щоб вони зайняли гідне місце в музеях в ролі експонатів? Про це автори спробували викласти у своїй книзі.

По закінченню презентації за активну життєву позицію, вірність традиціям українського народу, вагомий особистий внесок в справу відродження духовності України чернігівські громадські активісти, добровольці і волонтери Ясенчук Олександр, Аскеров Юніс, Терейковський Володимир, Хасенко Олег, Іванов Костянтин, Курач Віталій, Демиденко Олександр, Красногор Олександр і київський видавець та громадський активіст Філюк О.В. отримали заслужені почесні нагороди – пам’ятні медалі «1030 років Хрещення Київської Русі». Почесні знаки «За пошукову роботу» були вручені також і гостям – київським пошуковцям: Головачу Е.О., Кущенко Ю.А. та Снігирю Г.В.
Перед представленням книги на центральній площі Чернігова було офіційно піднято Військово-Морський прапор України.

Таким чином місто Чернігів приєднався до міжнародної акції “Звільнимо українських військових моряків”. Ініціаторами акції виступили громадський актив Чернігівського осередку “Самооборона Майдану”, громадські організації “Київське військово-історичне товариство” та “Асоціація ветеранів ВМС України” за сприяння управління культури Чернігівської міської ради.

Слава Україні! Героям слава!

Олександр Чудновець, Суспільний кореспондент



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 648 | Теги: Чернігів, Акція, звільнення, українські моряки | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar