реклама партнерів:
Головна » 2019 » Лютий » 2 » Чи був 2018-й рік успішним для децентралізації на Чернігівщині
17:51
Чи був 2018-й рік успішним для децентралізації на Чернігівщині
Чи був 2018-й рік успішним для децентралізації на Чернігівщині Як свідчать рейтинги Мінрегіону, Чернігівська область останні місяці у рейтингу впровадження реформи децентралізації влади впевнено трималась у трійці лідерів. Чому це так, а також про минулорічні успіхи, виклики і досягнення реформи звітували сьогодні у Чернігівському центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe.

За словами директорки Центру Ірини Кудрик, робота з громадами організована за кількома напрямками: формування первинного рівня ОТГ; реалізація регіональної та бюджетної політики та робота із секторальними проектами.

Ірина Кудрик:
— Минулого року вперше розпочато процес доприєднання до ОТГ; з’явилась можливість об’єднуватися навколо міст обласного значення. Приміром, сільради побачили очевидні вигоди децентралізації і свідомо погоджуються стати частиною об’єднаної громади. Наприклад, так сталось у Вертіївській ОТГ, до якої приєдналося 5 сільських рад.

З досягнень спільної роботи команда експертів Центру називає поступ у галузі освіти та медицини. Чернігівщина — одна з 9 областей, де всі ОТГ області прийняли в управління освітні заклади, і одна з 6 — де заклади охорони здоров’я громад підписали договори з Національною службою здоров’я.

Значна й нова робота для громад — створення стратегій розвитку. Цими питаннями опікується Володимир Бойко, радник з регіонального розвитку Чернігівського ЦРМС.

Володимир Бойко:

— Коли громади отримують чималі кошти, то починають їх вкладати в ремонти та реконструкції. Звичайно, це потрібно. Втім, варто подумати про економічну складову, про те, що зрештою надалі поповнюватиме бюджет. Тут в нагоді і постає стратегічне планування, яким варто передбачити підтримку малого та середнього підприємництва, розвиток кооперативного руху тощо, — зауважує

Наразі більшість громад на різних стадіях формування цих стратегій, які мають стати складовою Регіонального плану розвитку області.

Фахівці Центру також консультують громади щодо ефективного використання субвенції на розвиток інфраструктури (минулоріч освоєно 97% коштів), а також написання проектних заявок до Державного фонду регіонального розвитку та фондів Міжнародної технічної допомоги.

Є і приклади ініцювання важливих змін у законодавчій площині: Чернігівський ЦРМС спільно з Головним управлінням ДФС України ініціював внесення змін до Податкового та Бюджеткого кодексів у частині доступу до баз даних платників податків. Тепер громади зможуть бачити не лише кінцеву суму надходжень, а її складові.

Що стосується 2019 року, то зусилля Центру будуть направлені на «білі плями», тобто території, які ще не входять до складу ОТГ. Наразі об’єднанні територіальні громади займають 57% площі області

— Усі зазначені досягнення, а також плани — не є одноосібною роботою Центру, — зауважила Ірина Кудрик — Ми нічого не створюємо замість ОТГ. Наше завдання — консультувати, надавати експертну оцінку на допомогу. Далі — робота самих громад, їх ефективного управління та зацікавленості в результаті виконавчих органів влади.

Джерело:



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 519 | Теги: децентралізація, ОТГ, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar