реклама партнерів:
Головна » 2017 » Грудень » 13 » Чи не зашкодить капітальний ремонт «нижньої» частини Валу включення його пам’яток в ЮНЕСКО?
11:05
Чи не зашкодить капітальний ремонт «нижньої» частини Валу включення його пам’яток в ЮНЕСКО?
Чи не зашкодить капітальний ремонт «нижньої» частини Валу включення його пам’яток в ЮНЕСКО? У проекті капітального ремонту «нижньої» частини Валу (парку ім. Коцюбинського) передбачається збереження всіх об’єктів на цій території в існуючих звичних рамках. Додаються лише кілька елементів, які теж будуть виконані в стилістиці «Чернігова стародавнього». Зокрема, планується заміна асфальтного покриття, який перебуває у незадовільному стані, на клінкерну бруківку. Передбачено також створення додаткового паркового світлодіодного освітлення, влаштування велодоріжок і дерев’яних сходів із кованими елементами, заміна лавок, реконструкція та ремонт фонтанів, встановлення макетів Валу та Лоєвих і Любецьких воріт.

Зазначені роботи проводитимуться на території, де відсутні пам’ятки архітектури національного значення.

Проект капітального ремонту «нижньої» частини Валу погоджений Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній», Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації та Міністерством культури України.

Обов’язкова умова: будь-які земляні роботи необхідно здійснювати під наглядом фахівців-археологів. До проведення археологічних досліджень будуть залучені наукові співробітники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», які мають значний досвід у проведенні пошукових робіт.

До речі, більша частина робіт, включених у проект капітального ремонту, передбачена Генеральним планом розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Це, зокрема, облаштування сходів, встановлення додаткових ліхтарів освітлення, реконструкція існуючого дитячого майданчика та фонтанів, заміна асфальтно-бетонного мощення пішохідних доріжок на цегляно-клінкерні. Працювали над генеральним планом досвідчені науковці та архітектори Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень і Державної служби з питань національної культурної спадщини Міністерства культури та туризму України, Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «Діпромісто», а затверджений він на сесії міськради як регуляторний акт 23 червня 2009 року. Його головна мета: забезпечення збереження та доцільного використання пам’яток і об’єктів культурної спадщини архітектурно-історичного заповідника.

Одним із основних завдань в галузі культури міжнародної організації ЮНЕСКО є збереження та відродження матеріальної і нематеріальної культурної спадщини.

На сьогодні до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні включено низку культурних об’єктів, зокрема, Київський Софійський собор, Києво-Печерську лавру, Ансамбль історичного центру Львова.

Історичний центр Чернігова, IX–XIII ст., внесено до попереднього Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Процедура номінування до Списку Всесвітньої спадщини – нелегкий процес. Вона передбачає підготовку відповідної документації, залучення фахівців з України та з-за кордону, значного фінансового забезпечення, а головне – підтримки на державному рівні.

Включення об’єкту до Списку ЮНЕСКО сприятиме його популяризації, і головне – збереженню його унікальності, а також дасть змогу залучати кошти на ремонтно-реставраційні та науково-дослідницькі роботи об’єкту.

Відповідно Указу Президента України від 27 січня 2010 №73/2010 «Про відродження та розвиток історичних населених місць Чернігівської області», Кабінету Міністрів України разом з Чернігівською обласною державною адміністрацією було доручено забезпечити подання пропозицій про занесення пам’ятки культурної спадщини – історичного центру міста Чернігова – до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

На виконання зазначеного Указу Президента в області була створена робоча група. Зокрема, запропоновано внести зміни до чернігівської номінації і подати до попереднього Списку культурних об’єктів України, які можуть претендувати на включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО іншу номінацію: «Чернігівський Дитинець, комплекс історико-архітектурних пам’яток ХІ–ХІХ століть».

Були обраховані і внесені пропозиції щодо обсягів фінансування на розробку проектно-кошторисної документації та проведення проектних і ремонтно-реставраційних робіт; археологічних досліджень та музеєфікацію об’єктів; облаштування і впорядкування території Дитинця; підготовку номінаційного досьє на об’єкти Валу.

Таким чином, капітальний ремонт «нижньої» частини Валу є одним із етапів благоустрою Дитинця, і він допоможе впорядкувати цю територію, підготувати його до включенню чернігівської номінації до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Джерело: «Чернігів стародавній».



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 709 | Теги: Чернігів, ремонт, Вал | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar