реклама партнерів:
Головна » 2010 » Липень » 9 » Чому й досі не перевірено рибу зі Стрижня на вміст шкідливих речовин?
20:19
Чому й досі не перевірено рибу зі Стрижня на вміст шкідливих речовин?
Чому й досі не перевірено рибу зі Стрижня на вміст шкідливих речовин? Чернігівська міська організація Української народної партії підтримує висновки Громадської ради природоохоронців при Державному управлінні охорони природи по Чернігівській області.
Проте, виникає питання не тільки щодо послідовності виконання конкретних заходів оздоровлення р. Стрижень, але й негайної перевірки риби з неї на наявність в ній шкідливих речовин.
На даний час послідовність проведення робіт, яка передбачена Техніко-економічним обґрунтуванням (ТЕО) «Поліпшення екологічного стану р. Стрижень в м. Чернігові», не витримується. Насамперед мають виконуватися роботи з будівництва мережі зливової каналізації, очисних споруд зливових вод та роботи по землеустрою щодо встановлення меж прибережної захисної смуги р. Стрижень на місцевості (від 25 до 50 м від урізу води).
Як відомо, основним фактором забруднення річки є площинний змив з забрудненої території водозбору, тому реконструкція водоскидної споруди та розчищення водосховища на Стрижні призведе лише до тимчасового поліпшення стану річки.
Чернігівська міська організація УНП нагадує про те, що у 80-ті роки XX ст. була здійснена масштабна спроба розчистки Стрижня, яка призвела до створення у руслі річки двох кар’єрів з намиву піску для будівництва житлового масиву по вул. Савчука та Будинку урочистих подій. Однак ці заходи «з очистки» річки не ліквідували жодного джерела забруднення, а тільки ускладнили ситуацію. Через таку «розчистку» зараз не вдалося спустити воду з річки природним шляхом, що створило «рибну» проблему.
УНП дивує обговорення без фактів у ЗМІ про неїстівну і шкідливу для здоров’я людей рибу у Стрижні, що може потрапити на столи чернігівців. Але конкретних досліджень досі немає. Адже риба є одним з інтегральних показників забруднення водоймища. Громадськість не знає реальної ситуації.

Чернігівська міська організація УНП вимагає відповідно чинного природоохоронного законодавства:
1) Державній екологічній інспекції провести перевірку розпочатих робіт на р. Стрижень;
2) Санепідемстанції перевірити вміст шкідливих для людей речовин у рибі з р. Стрижень, для оцінки реального стану рівня її забруднення;
3) Згаданим держаним організаціям вчасно і в повному обсязі поінформувати громадськість про наслідки перевірок.

УНП переконана, що правда про екологічний стан Стрижня дасть можливість громаді можливість розв’язати проблему.

Джерело: Прес-служба Чернігівської міської організації Української народної партії



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1162 | Теги: УНП, Стрижень, екологія | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar