реклама партнерів:
Головна » 2017 » Жовтень » 8 » Чому корисно їсти обліпиху
17:13
Чому корисно їсти обліпиху
Чому корисно їсти обліпиху Яскраво-помаранчеві дрібні плоди, які густо обліплюють (звідси і назва) гілки восени, не тільки радують око, але і лікують безліч захворювань. Крім ягід, застосовують листочки, суцвіття, пагони, кору та олію обліпихи.

Основні речовини і ефекти
Лікувальні властивості обліпихи багато в чому обумовлені високою концентрацією каротиноїдів – органічних сполук, які перетворюються в тілі у вітамін А. Завдяки цьому природному пігменту у ягід рослини помаранчевий колір. В обліпихових плодах багато вітамінів В, а ще в ста грамах ягід налічується 200 мг аскорбінової кислоти. Для порівняння: стільки ж вітаміну С в чорній смородині, а в мандаринах і лимонах в п’ять разів менше. Що стосується мінерального складу, то безумовним лідером є калій.

Обліпиха, користь якої доведено науково, позитивно впливає на весь організм: знижує рівень сечової кислоти в крові; нормалізує роботу нервової системи; сприяє регенерації тканин; надає протипухлинну і бактерицидну дію; підвищує імунітет, виводить токсини; попереджає розвиток атеросклерозу; виводить надлишки холестерину; знімає біль і запалення; призводить травну систему; стимулює відновлення гепатоцитів; підвищує чоловічу потенцію; зміцнює кістки і кровоносні судини; покращує обмін жирів.

Показання та протипоказання
Вважається, що настій обліпихових гілочок перешкоджає поділу ракових клітин. Листя обліпихи, корисні властивості яких не обмежуються поліпшенням настрою, лікують ревматичний і подагричний артрит. Цілющий настій на їх основі рекомендують діабетикам. Природний полівітамінний концентрат – ягоди обліпихи – рекомендовано їсти вагітним, тим, хто страждає анемією або гіповітамінозом.

Обліпиховий сік необхідно включати в раціон літніх людей, так як він уповільнює вікові зміни і запобігає розвитку атеросклерозу. Олію рослини включають до складу косметики по догляду за шкірою, що в’яне.

Обліпиха усуває біль у горлі та кашель, прискорює відновлення після алкогольного отруєння. Вона використовується для лікування серцевих і судинних, виразкових захворювань, запорів. У стоматології рослина призначається як засіб від пародонтозу, гінгівіту, стоматиту.

Активно їсти плоди обліпихи бажано чоловікам і жінкам, які планують найближчим часом обзавестися потомством. Рослина позитивно впливає на репродуктивну сферу: сприяє утворенню статевих гормонів, нормалізує роботу залоз. Свічки з екстрактом обліпихи показані при геморої, запаленнях матки.

У той же час в обліпихи, поряд з корисними властивостями, є і протипоказання. Зокрема, якщо організм не сприймає рослину. Олію і плоди не можна вживати при розладах шлунково-кишкового тракту, схильності до проносу. Ягоди небажано застосовувати в гострій фазі хвороб печінки, жовчного міхура, підшлункової залози.

Особливо варто виділити лікувальні властивості і протипоказання обліпихи щодо виразки – шлункової або кишкової. Рослина, що володіє протизапальними і загоюючими властивостями, прискорює рубцювання уражених ділянок. У той же час органічні кислоти обліпихи подразнюють слизову, підвищують виділення шлункового соку. Саме тому лікувати виразку дванадцятипалої кишки або шлунка потрібно олією рослини, а не плодами або соком.

З тієї ж причини обліпиха протипоказана, коли є камені в сечовому міхурі, сечоводі або нирках, гастрит з підвищеною кислотністю. Кора рослини не використовується, якщо є недуги підшлункової залози, печінки, жовчного міхура. У листя обліпихи ті ж корисні властивості і протипоказання.
Застосування обліпихової олії

Лише справжня обліпихова олія володіє лікувальними якостями. Купити її можна в аптеці. А можна зробити вдома. Зібрані плоди потрібно перебрати і 2-3 рази промити проточною водою.Чисті ягоди поміщають на сонці, виклавши в один шар на рушник. Через кілька годин, коли обліпиха обсохне і прогріється, її пропускають через соковижималку. Сік переливають в скляну широку ємність, яку накривають рушником і ставлять в прохолодне темне місце. Через добу масло, піднялося вгору, потрібно зібрати ложкою. Зберігають засіб в темній закупореній пляшці в дверцятах холодильника. При дотриманні норм утримання масло довго не втрачає свої якості – від 2 до 3 років.

При перших ознаках застуди, першінні в горлі і нежитю розчином з маслом обліпихи роблять інгаляції протягом чверті години. Змоченим у засобі ватним тампоном змазують слизову оболонку горла при фарингіті, ангіні або ларингіті. При запаленні ясен і стоматиті маслом обробляють порожнину рота. Проводять процедуру двічі на день. При нежиті та гаймориті обліпиху закапують у ніс (по 2 краплі в кожну ніздрю). Щоденний прийом олії всередину дозволяє вилікувати виразку. Препарат п’ють по 5 мл за 30 хв. до їди.

Аплікації з обліпиховою олією лікують опіки, обмороження і пролежні. Пошкоджену поверхню попередньо обробляють антисептиком. Коли уражену ділянку шкіри підсохне, його змащують олією, накладають пов’язку або просто марлеву серветку.

Обліпихова олія – цінний помічник у догляді за волоссям і зрілою шкірою. Нею можна змащувати обвітрені і потріскані губи, запалену кутикулу і сухі ділянки навколо нігтів.

Зробити шкіру більш еластичною і пружною допомагає маска на основі жовтка і обліпихової олії (5 мл), косметичної глини (0,5 ст. л.). Час дії складу – 10 хв. Періодичність – раз у 3-4 дні. Для збезводненої, втомленої шкірі на обличчя наносять маску з меду (1 ч. л.), теплого молока (45 мл), жирного сиру (1 ст. л.) і обліпихової олії (15 мл). Змивають через чверть години і обполіскують обличчя прохолодною водою.

Рецепти для здоров’я і краси
Листки, як і обліпихова олія, використовують для профілактики інфекційних хвороб. Щоб отримати загальнозміцнюючий чай, 5 г сухого екстракту рослини заливають склянкою окропу. Настоюють напій третину години. Від проносу допомагає такий відвар: 200 мл холодної води і столову ложку сухого листя доводять до кипіння, тримати 5 хв., настоюють півгодини. Після проціджування напій повністю випивають. При діабеті, подагрі або ревматизмі вживають настій з обліпиховою листя (25 г сухого екстракту на 0,5 л окропу). Від шкірних висипань позбавляють ванни з завареними гілочками обліпихи.

Перетерті в пюре ягоди можна використовувати як добавку до звичайного чаю. Замість цукру в теплий цілющий напій краще класти мед. Всі властивості обліпихи зберігаються в процесі заморожування, тому плоди можна заготовити на цілий рік. Обліпиховий сік з додаванням меду п’ють як протикашльовий засіб. Відвар на основі кісточок рослини має проносну дію.

Обліпиха сприяє росту волосся, тому її сік можна раз в тиждень втирати в шкіру голови. Від випадіння допомагає листя рослини. Сухий екстракт (6 ст. л.), залитий літром окропу, томити на водяній бані близько 10 хв. Процідженим відваром обполіскують волосся після миття.

Багаті кислотами ягоди обліпихи добре очищають, тонізують і живлять шкіру. Вони освіжають колір обличчя, вирівнюють рельєф шкірних покривів, освітлюють веснянки та вікову пігментацію. Якщо у вас жирна, проблемна або комбінована шкіра, час від часу робіть «обліпиховий» пілінг. Для цього на обличчя нанесіть пюре зі свіжих ягід. Потримайте його 15-20 хв., а потім змийте прохолодною водою. При вуграх на обличчя можна наносити заварене листя, тримати чверть години. Власницям сухої шкіри підійде маска на основі обліпихового пюре і сметани (у рівних частинах).

Джерело: "Наш день"



Категорія: Медицина | Переглядів: 1050 | Теги: медицина, обліпиха | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar