реклама партнерів:
Головна » 2019 » Серпень » 13 » Чому в Чернігові не будують сміттєпереробний завод
12:45
Чому в Чернігові не будують сміттєпереробний завод
Чому в Чернігові не будують сміттєпереробний завод Чому в Чернігові поки що не будують сміттєпереробний завод – Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко публічно пояснив сьогодні на розширеній нараді в мерії, яка традиційно проходить з онлайн-трансляцією та в присутності журналістів. Міський голова зауважив, що спеціально інформує про це громаду публічно, щоби зменшити кількість чуток і перекручень.

Питання будівництва сміттєпереробного заводу вже кілька років поспіль дуже серйозно вивчається і прораховується як їм самим, так і профільними фахівцями. Очевидно, що такий завод Чернігову вже потрібен.

Разом з тим, очікується, що в найближчому майбутньому у цій сфері з’явиться нове законодавство, яке передбачатиме фінансову державну підтримку для тих міст, які здійснюють сміттєпереробку. Це може бути як підтримка в напрямку «зеленого тарифу», коли держава за високими цінами закуповує електроенергію, яка виробляється при спаленні сміття. Тоді треба будувати сміттєпереробний завод саме такого типу. І також це може бути, наприклад, передбачене законом формування спецфонду із внесків виробників усіх упаковок, з подальшим розподілом коштів по муніципалітетах у залежності від обсягу переробки сміття за рік. Тоді місто може йти по шляху так званої «глибокої переробки» сміття, яка є більш прогресивною ніж спалення. І, приміром, екологи всього світу виступають саме за глибоку переробку.

Якщо ж місто почне будувати завод за кошти міського бюджету зараз, а в цей час з’явиться закон, який дає преференції іншим типам сміттєпереробних заводів – місто опиниться у вкрай невигідному становищі. Тоді Чернігову доведеться самотужки, тільки за кошти громади, добудовувати і утримувати те, на що до інших прийдуть державні кошти.

- Я хочу щоб чернігівці розуміли, що затримка не через те що я нібито не хочу будувати завод. Я прекрасно розумію наскільки це важливе питання. Але якщо вибирати технологію не маючи відповідного закону – то ми можемо обрати хибний напрямок сміттєпереробки. Тоді в нас не буде економіки, - наголосив Владислав Атрошенко.

А витрати на будівництво будь-якого сміттєпереробного заводу дуже значні. За словами міського голови, це 30-35 мільйонів євро, плюс відсотки за кредитом, тому що таку суму місту доведеться позичати в фінансових установах. Запозичень дешевше за 6% річних українським містам навіть зарубіжні кредитори сьогодні не дають. Тобто 2 мільйони євро, це 60 мільйонів гривень, потрібно щороку тільки на відсотки.

Погашення такого кредиту, в оптимістичному варіанті – за 10 років, вимагатиме ще по 3-3,5 мільйони євро щорічно, тобто 100 мільйонів гривень. Тобто сумарно 160 мільйонів гривень на рік потрібно буде платити з бюджету протягом 10 років.

На сьогодні той тариф який є і при тому відсотку реальної сплати який є і близько не покриває таких витрат. Він передбачає тільки виконання тих робіт, які здійснюються зараз.

- Багатьом вже сьогодні здається, що за вивіз сміття вони платять багато. Але ви врахуйте, що це треба вивозити за 18 кілометрів, що треба придбати і утримувати спеціальні машини і працівників на них, утримувати сміттєзвалище, сплачувати за нього ще й 6,5 мільйонів екологічного податку на рік і нести ще багато інших витрат, - зауважив міський голова.

Як відомо, у тих країнах, де здійснюється цивілізована сміттєпереробка, плата громадян за вивіз і утилізацію сміття набагато більша ніж зараз в Україні. Разом з тим, Україна не може і далі просто складати сміття, не переробляючи його, бо потужності сміттєвих полігонів у містах практично скрізь вичерпані або на грані цього.

Джерело: пресслужба Чернігівської міської ради



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1217 | Теги: Владислав Атрошенко, сміттєпереробний завод, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar