реклама партнерів:
Головна » 2019 » Квітень » 16 » Демонтаж клінкеру на Красній площі: до процесу долучилися історики та краєзнавці
18:05
Демонтаж клінкеру на Красній площі: до процесу долучилися історики та краєзнавці
Демонтаж клінкеру на Красній площі: до процесу долучилися історики та краєзнавці У вівторок зранку на Красній площі, де розпочалася реконструкція, зібралися працівники управління ЖКГ, історики та краєзнавці. Темою обговорення став демонтаж старого клінкеру, який нині триває на відрізку між драмтеатром та Апеляційним судом.
Тут наразі розпочали підготовчі роботи для реконструкції водогону та каналізаційного колектору, інформує www.gorod.cn.ua

Ярослав Куц, начальник управління ЖКГ: «Основним питанням було визначити кількість клінкеру, який може бути повернуто назад. Наразі на площі лежить 12,5 тисяч квадратних метрів клінкеру. При розбиранні звісно є клінкер, який не відповідає по якісним характеристикам. Необхідно було орієнтовно визначитися, чи вистачає нам клінкеру, який ми демонтуємо з площі, на те, щоб перекласти його назад в середині площі. Орієнтовно визначились, що його вистачає».

Крім того, істориків турбує, аби клінкер не попсували під час демонтажу.

Сергій Леп’явко, історик: «На сьогоднішній день це єдина площа в Україні, яка вимощена клінкерною цеглою. Ця клінкерна цегла, проживши 85 років, більшість із неї ціла. Це не означає, що вся. За моїми прикидками, десь третина цегли пропала, в силу того, що була війна. А ось цеглина зі свіжим сколом, тобто, коли розбирали бруківку, то зачепили саму цю цеглину. Але ми вже домовилися із міською радою, що вони вирішать це питання із працівниками, які розбирають площу. І я сподіваюсь, що цегла буде цілою».

Яким чином демонтувати клінкер, аби його не пошкодити та скільки цегли знадобиться для мощення центрального кола площі, вирішували декілька годин.

Сергій Леп’явко, історик: «У нас були досить бурхливі обговорення, але конструктивні. Бо, по-перше, ЖКГ самі нас запросили. І це великий плюс. По-друге, при цій всій досить жвавій дискусії в будь-якому випадку принаймні вже в кількох таких речах, як скажімо, обережніше розбирати цеглу, ми вже прийшли до спільної думки. Треба чи придумати спеціальну оснастку, але це вже технічні питання, які вирішуються».

Ярослав Куц, начальник управління ЖКГ: «Ви ж бачите, екскаватора немає і ніхто цеглу нікуди не кидає. Історики запропонували його механічним способом знизу демонтувати, піднімати. Ми думаємо, що це не зовсім правильний варіант, але ми спробуємо і подивимось, як це все буде відбуватися в подальшому».

Тут же на місці робітники виклали пробне мощення, для випробування міцності старого клінкера віброплитою.

Ярослав Куц, начальник управління ЖКГ: «Зараз ми хочемо перевірити, як ця плитка відреагує на цю віброплиту. Якщо вона витримає, то будемо вважати, що з нею в подальшому нічого не буде відбуватися».

Як повідомив пізніше вчений секретар заповідника «Чернігів Стародавній» Сергій Черняков, в результаті випробування на 9 квадратних метрах мощення тріснуло 2 цеглини.

Чернігівський історик Сергій Леп’явко розповів, що повністю Красна площа була вимощена у 1934-1935 роках, під час реконструкції центру Чернігова. Але клінкер в нашому місті з’явився ще наприкінці ХІХ століття.

Сергій Леп’явко, історик: «Коли будували шосе Петербург-Київ-Одеса, у цій частині дороги від Гомеля і до Києва, ніде близько не було ніякого каменя. Тому вирішували питання створення покриття клінкерною цеглою. Відповідно ця цегла робилася за голландськими технологіями, тому що клінкерну цеглу для мощення доріг придумали в Голландії. Відповідно в Чернігові клінкер робився за голландськими технологіями, спочатку заводи кінця ХІХ – початку ХХ століття, потім у другий половині ХХ років були збудовані заводи, які вже працювали для мощення вулиць Чернігова. От перед війною, є спогади 1940 року, приїжджі вражалися, які красиві вулиці, бо всі вулиці Чернігова червоні. Цим Чернігів відрізнявся від всіх інших міст».

Загалом же по Україні мало де клали клінкер, говорить Сергій Леп’явко. Адже його використовували лише для цього одного шосе і відповідно кількох місць, які на ньому знаходилися.

Нагадаємо, роботи з реконструкції центральної міської площі триватимуть до 20 вересня.

Фото Сергія Чернякова





Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 555 | Теги: клінкер, Красна площа, реконструкція | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar