реклама партнерів:
Головна » 2019 » Березень » 21 » Депутати про Програму сприяння забезпечення новим житлом мешканців застарілого житла
18:29
Депутати про Програму сприяння забезпечення новим житлом мешканців застарілого житла
Депутати про Програму сприяння забезпечення новим житлом мешканців застарілого житла Сьогодні, 21 березня, на засіданні 40-ої сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання затвердили зміни до Програми сприяння забезпечення новим житлом мешканців непридатного для проживання та застарілого житлового фонду міста Чернігова на 2019 – 2023 роки, повідомляє прес-служба міськради.

Як відомо, ця міська Програма передбачає механізм стимулювання, а саме: систему компенсацій, які інвестори-забудовники будуть отримувати, якщо будуватимуть на місці зношеного аварійного житла. При цьому мешканці відселятимуться у кращі будинки. Подібний механізм надання компенсацій є першим в Україні. Програма розроблена за ініціативи чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, який неодноразово наголошував, що це фактично єдиний шлях для міста хоч щось зробити з непридатним для проживання житловим фондом.

За пропозицією КП «Чернігівбудінвест» зміни, затверджені депутатами міської ради сьогодні, передбачають, що надання компенсації збитків буде здійснюватися з розрахунку до вартості опосередкованої спорудженого житла, встановленого Мінрегіоном для Чернігівської області, що буде діяти на момент проведення відселення жителів або відчуження об’єктів нерухомого майна. Раніше було на момент проведення конкурсу.

Також змінюється система проведення конкурсу. Передбачається, що земельна ділянка буде передаватися в постійне користування КП «Чернігівбудінвест» до початку проведення конкурсу та відселення мешканців інвестором-забудовником. Крім того, в разі відселення квартиронаймачів квартир, що перебувають у власності територіальної громади міста, компенсація Чернігівській міській раді інвестором-забудовником не проводиться.

При обговоренні питання депутати наголосили, що відселювати мешканців потрібно не у менші квартири.

Крім того, було запропоновано підсилити відповідальність саме управлінь міської ради, а не комунального підприємства у питанні видачі житла відселеним мешканцям. Ця пропозиція не була підтримана, оскільки за словами начальника юридичного відділу міської ради Романа Миколаєнка, відповідно до цієї міської Програми органи місцевого самоврядування не можуть втручатися, вони лише можуть надавати консультації та сприяти у перемовинах між інвестором та мешканцями. Усі відносини між ними йдуть напряму, вони самі визначаються, на яких умовах мешканці відселяються.

Нагадаємо, що у рамках зазначеної Програми для забудовників встановлюється мінімально можливий розмір пайової участі в розвитку інфраструктури міста – 0,01%. Крім того, за рахунок міського бюджету їм буде надаватися часткова компенсація збитків, понесених у зв’язку з забезпеченням мешканців новим житлом. Розмір компенсації – до 40% опосередкованої вартості спорудженого житла, встановленого Мінрегіоном для Чернігівської області, в розрахунку на загальну площу відселених квартир і приміщень.

Дія Програми розповсюджується на будинки (аварійні, зношені, непридатні для проживання) віком від 50 років і старіші. Також важливо, що участь будинку у Програмі можлива лише за умови, якщо згоду на це дадуть усі його мешканці.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 554 | Теги: Чернігів, старе житло, депутати | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar