реклама партнерів:
Головна » 2017 » Березень » 6 » ЄС – найбільший торговельний партнер Чернігівщини
19:05
ЄС – найбільший торговельний партнер Чернігівщини
ЄС – найбільший торговельний партнер Чернігівщини Торговельними партнерами підприємств області у 2016-му були представники 129 країн світу. Обсяг торгівлі товарами між ними склав 899,5 мільйона доларів.

Експорт
Експорт товарів становив 427 мільйонів доларів та на 75% складався із зернових культур, виробів із паперу та картону, харчової і текстильної продукції, деревини, насіння і плодів олійних рослин. Товари підприємств регіону постачалися партнерам зі 110-ти країн світу, до 46-ти з них обсяги поставок зросли.

Проте, загальний обсяг експорту товарів у порівнянні з 2015 роком зменшився на 23%.

Загалом до 28 країн Європейського Союзу продали на понад 124 мільйони доларів – 29,2% від загального обсягу експорту товарів. Найбільші експортні поставки здійснювалися до найближчих сусідів: Румунії та Польщі — 26 та 16 мільйонів доларів відповідно.

Експорт до країн ЄС зменшився проти 2015 року на 31,8% через значне скорочення купівлі зернових культур.

Продаж до Росії склав 46 мільйонів доларів (зменшилися на 8,1%), Єгипту і — 32 мільйонів, Білорусіі — 27 мільйонів, Туреччиниі — 26 мільйонів, Грузії і — 24 мільйонів.

Дві третини з найбільш популярного українського товару — зернові — експортовано до Єгипту, Іспанії, Ірану, Нідерландів, Португалії, Бельгії, Таїланду та Італії. Суттєві поставки виробів із паперу та картону здійснювалися до Росії, Казахстану та Азербайджану; деревини та виробів із неї і — до Туреччини та Китаю; готових харчових продуктів і — до Грузії та Молдови; насіння й плодів олійних рослин і — до Єгипту, Ірану, Франції, Туреччини та Нідерландів; одягу текстильного і — до Польщі, Франції та Нідерландів.

У 2016 році підприємства Чернігівщини здійснювали зовнішню торгівлю послугами з партнерами 83 країн світу.

Експорт послуг з області становив 20 мільйонів доларів, що на 14% більше, ніж у 2015 році.

Основними споживачами послуг залишаються країни Європейського Союзу — 72%. Значні обсяги послуг надавалися партнерам із Румунії (майже на 5 млн дол.), Німеччини (на 3 млн дол.), Нідерландів (близько 2 млн дол.), Італії (на 1 млн дол.).

Серед інших країн світу найбільше (на 4 млн дол.) послуг продано до Канади, США тощо.

У структурі експорту 54% обсягу займали послуги з переробки матеріальних ресурсів, 23% – комп’ютерні та інформаційні послуги, 19%і — послуги автомобільного транспорту.

Імпорт
Імпорт товарів у 2016 році зріс на 24% і склав 473 мільйони доларів.
Третина загального обсягу (34,2%) — товари із країн Європейського Союзу. Чернігівщина купила більш як на 183 мільйони доларів. Показник збільшився проти 2015 року на 38,7%.

Основні партнери в імпорті товарів серед країн ЄСі — Німеччина (11,6%), Італія (6,2%), Велика Британія (3,8%), Польща (3,2%), Нідерланди (2,9%).

В асортименті імпорту переважали готові харчові продукти (25%), полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них (16%), текстильні матеріали та текстильні вироби (12%), папір та картон (10%), котли, машини (7%), добрива та мінеральні продукти (по 5% кожна).

Провідними партнерами в купівлі послуг були Велика Британія, Польща, Румунія, Німеччина, Туреччина, Нідерланди та Російська Федерація, на які припадало 81% обласного імпорту.

Суттєву частку формували роялті та інші послуги, пов’язані з використанням інтелектуальної власності (31%) та ділові (27%).

За матеріалами Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації



Категорія: ЕКОНОМІКА | Переглядів: 967 | Теги: Чернігівщина, економіка, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar