реклама партнерів:
Головна » 2017 » Липень » 10 » Громадськість взялася за розгляд документації по ремонту парку ім. Коцюбинського в Чернігові
19:26
Громадськість взялася за розгляд документації по ремонту парку ім. Коцюбинського в Чернігові
Громадськість взялася за розгляд документації по ремонту парку ім. Коцюбинського в Чернігові Де цей парк, запитає більшість, адже назва мало кому взагалі відома. Всі знають Чернігівський Вал з стародавніми церквами та гарматами на в’їзді до міста, а от про парк Коцюбинського, який проходить нижньою частиною Валу, люди практично й не чули. Так от саме роботи по оновленню Чернігівського Валу, які анонсували в міськраді, і зацікавили громадськість, повідомляє Сівер центр

Назва набута ще за радянських часів — у 1964 році нижня територія Чернігівського Валу була названа на честь видатного українського письменника. З проектом капітального ремонту парку ім. Коцюбинського ознайомилися представники громади. Мова йде саме про капітальний ремонт, не реконструкцію, наголошують проектанти. Мета — покращити естетичний вигляд та відновити елементи, які прийшли в непридатний стан. Містобудівна рада Чернігова вже збиралась і розглядала даний проект, вносила свої пропозиції. Взяти активну участь в обговоренні вирішили і представники Громадської ради при облдержадміністрації. Костянтин Ягодовський, голова комітету Громадської ради при облдержадміністрації: «Ми вимушені вже реагувати постфактум, після обговорення вже робочого проекту, після прийняття тендерної закупівлі на ці роботи, після самої тендерної закупівлі, а вже після обговорення робочого проекту».

Розробник проекту — ТОВ «Сіті проект». Замовник — управління ЖКГ Чернігівської міськради. Вартість проектних робіт — 592 тисячі гривень. Даний проект ще знаходиться на стадії погодження. Так, наприклад, остаточно не визначено, як виглядатиме дитячий майданчик. Попередню пропозицію зробити його у вигляді бастіону вирішили доопрацювати. Те, що лишається незмінним, — необхідність проведення земляних робіт.
Станіслав Мельник, головний інженер проекту: «Нашим проектом передбачається лише зрізування верхнього рослинного шару грунту зі зняттям будівельного сміття, сміття, яке там присутнє на даний момент. Після проведення заходів з рекультивації даного грунту, він підлягає обов’язковому поверненню в тих самих межах. Максимальна глибина розробки даного грунту у нас по проекту йде 12 сантиметрів».

Проектом передбачено облаштування системи автоматичного поливу, будуть прокладені трубопроводи для подачі води. Також планують відновити існуючі пішохідні доріжки та тротуари. Станіслав Мельник: «Нашим проектом передбачено зняття існуючого асфальтового покриття тротуарів з демонтажем основи щебеню для можливості вирівнення самої конструкції, тобто поперечного перерізу пішохідної доріжки та влаштування нового покриття з клінкерної бруківки, яке має досить високі міцнісні характеристики та показники з довговічності та витривалості».

За проектом, на Валу з’являться оновлені лавочки, урни з квітами, та кармани біля лав, де мами зможуть поставити візочки, чи місце, де зможе відпочити людина на візку. Не забули і про велосипедистів, для них також будуть передбачені місця паркування. Замінять і освітлення Валу, встановивши нові грунтові світильники. Можливо, з’являться і нові сходи, на тому місці, де роками люди дерлися вгору між будівлями архіву та Колегіуму. Паралельно зі сходами облаштують і нову зливову систему. Дерев’яною огорожею висотою в шість метрів планують закрити недобудовану споруду «Дворянського зібрання». Цікавими для туристів обіцяють бути макети Любецьких та Лоєвських воріт. Оновлять і вже існуючі фонтани. Їх, як відомо, на Валу два: навпроти вулиці Серьожнікова та в середині парку.

Нагадаємо, замовником даного проекту виступило управління ЖКГ Чернігівської міськради. Цей факт і викликав обурення у членів Громадської ради, адже територія Валу є державною власністю, а не комунальною. Костянтин Ягодовський: «Вся ця земельна ділянка знаходиться у державній власності. За цільовим призначенням — історико-культурного призначення, надана у постійне користування НАІЗ «Чернігів стародавній», в тому числі і доріжки, і будь-що, розташоване на цій земельній ділянці, воно теж знаходиться у користуванні НАІЗ «Чернігів стародавній».
Євгеній Дейнеко, заступник начальника управління ЖКГ Чернігівської міськради: «Доріжки, зелені насадження, лавочки та всі елементи благоустрою перебувають на балансі в комунального підприємства «Зеленбуд». Коли земля передавалась у державну власність, передали тільки землю, а все, що знаходиться на землі, держава сказала — ні, все залишається у місті, для того, щоб не виділяти кошти на утримання тих же зелених насаджень, на прибирання доріжок, на ремонт лавочок, на ремонт дитячого майданчика, фонтану і всіх робіт». Юрій Соболь, директор НАІЗ «Чернігів стародавній»: Не земля знаходиться на балансі ЖКГ, а знаходяться доріжки на балансі ЖКГ. Територія заповідника — це має бути забезпечений певний історичний і пропускний режими. Ці режими передбачають перш за все огорожу цієї ділянки, для того, щоб була пропускна система, за вхід на територію люди могли б платить, тоді заповідник може цю територію утримувать».

Після внесення всіх змін буде проведено комплексну експертизу проекту і документи отримає замовник, а саме управління ЖКГ Чернігівської міськради. Додамо, проект проходить погодження з Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній», департаментом культури та туризму, національностей та релігій облдержадміністрації та Міністерством культури.





Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 703 | Теги: реконструкція, Чернігів стародавній, Вал | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar