реклама партнерів:
Головна » 2017 » Вересень » 1 » Історія Чернігова: "Трохи про Красну площу і житіє-битіє"
21:01
Історія Чернігова: "Трохи про Красну площу і житіє-битіє"
Історія Чернігова: Чернігівський історик і археолог Олександр Бондар оприлюднив версію щодо походження назви Красної площі. Про це він пише на сторінці facebook.

"Декілька років назад ішов по місту і випадково почув від одного з чернігівських гідів, що наша Красна площа це назва радянських часів… не став розумничати що в радянський час вона називалася площа імені Куйбишева й пішов далі. Утім, стало самому цікаво коли з’явилася назва Красна площа. Ну стандартне пояснення від слова «красива» напрошувалося само собою. Більш на це я не звертав уваги. Але декілька місяців назад мені знову задали це питання. І тут я згадав, що не все так просто. Сама площа під назвою Красна фігурує в документах з другої половини 19 ст. Однак назва так просто з’явитися не могла. І тут я допетрав, що в кінці 18 ст. в Чернігові існувала вулиця Красна (на ній розташовувалося до 20 дворів). У 17 – середині 18 ст. ця вулиця носила назву Любецької, а з другої половини 19 ст. – Шосейної. Загалом її довжина складала всього 220 м. Вона розпочиналася від Любецьких воріт Фортеці (Валу) і закінчувалася міськими воротами (якраз навпроти колишнього магазину «Янтар»). Відразу за воротами починалася слабозабудована території – «поле», на якій стояли декілька «анбарів» та «магазеїв» з лавками. А територію, вірогідно, так і називали «поле за Красною вулицею». Стало зрозуміло, що коли в 1802 р. розплановували місто, то територію цього поля виділили під площу, що й отримала назву Красної.
До слова Красная площадь в Москві не завжди була Красною у 15 ст. вона називалась Пожар або Взлобье, в 16 – 17 ст. Большая площадь. У 17 ст. ця територія називалася Васильевской площадью, Троицкой площадью, Покровской площадью. І лише уже у 18 ст. утвердилася назва Красна. Тож, як видно ніякого відношення наша Красна площа до сусідської немає".







Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1849 | Теги: історія, Красна площа, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar