реклама партнерів:
Головна » 2019 » Лютий » 5 » Як краще реконструювати Красну площу Чернігова - обговорювали фахівці
18:53
Як краще реконструювати Красну площу Чернігова - обговорювали фахівці
Як краще реконструювати Красну площу Чернігова - обговорювали фахівці На засіданні архітектурно-містобудівної ради при управлінні архітектури та містобудування міської ради 1 лютого обговорили питання реконструкції Красної площі в Чернігові. Заплановано, що всі будівельні роботи будуть проведені цьогоріч. Реконструкція передбачає перекладання бруківки (клінкеру) із заміною пошкодженої на нову, інформує прес-служба Чернігівської міської ради.

Як відомо, головна площа міста вимощена червоним клінкером, якому вже понад 80 років. Досить значна його частина вже пошкоджена та неякісна. Але ця бруківка є історичною цінністю та «фішкою» міста. Очевидно, що якомога більше автентичного клінкеру і намагатимуться зберегти.

Виходячи з цього, члени архітектурно-містобудівної ради прийняли рішення, що весь клінкер буде знятий та перебраний. Той, що згідно з лабораторними дослідженнями виявиться придатним для використання, буде вимощений на самій площі (коло).

Як зазначив чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, за попередніми розрахунками фахівців з 12 тисяч квадратних метрів клінкеру залишиться близько 7 тисяч. Інша частина – непридатна до використання. Решту, що вже перетворилася в пісок або дрібний фрагмент, відбракують. До цього процесу міський голова пропонує долучитися і громадськості, контролювати процес відбору клінкеру.
Крім того, аби Красна площа не зменшувалася візуально, проїжджа частина буде викладена новим червоним гранітом, а пішохідна - білим.

Думка Ініціативної групи «Збережи старий Чернігів»
Під час реконструкції Красної площі у 1934-1935 рр. її замостили клінкером темно-червоного і світло-жовтого кольорів. Відтак, за словами відомого пам’яткоохоронця та архітектора Андрія Карнабіда: «…вона набула своєрідного неповторного теплого колориту, який гармонує з навколишньою забудовою». На той час «підлягали реконструкції й незамощені, запилені старі вулиці. Основним матеріалом для їх покриття став клінкер — місцевий чудовий і незамінний матеріал з високими експлуатаційними, гігієнічними та художніми властивостями», — зазначав Андрій Антонович в архітектурно-історичному нарисі «Чернігів». Клінкером були замощені низка головних вулиць Чернігова.
Сьогодні важливим завданням є збереження архітектурного середовища міста, його старовинних куточків.
З метою збереження історичного значення головної площі Чернігова пропонуємо на її пішохідній частині залишити старий клінкер поч. ХХ ст. Цю ділянку необхідно відремонтувати, перебрати стару цеглу та видалити непридатну для експлуатації.
Проїжджу частину Красної площі (автомобільне коло) пропонуємо викласти червоним гранітом. Таким чином, буде збережено колорит головної площі міста. Адже, клінкер ХІХ ст. світло-жовтого і темно-червоного кольорів буде гармоніювати з червоним гранітом та навколишньою забудовою.
Також необхідно врахувати, що Красна площа розташована в охоронній археологічній зоні. Відтак, до проведення зазначених робіт необхідно залучити археологів.






Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 693 | Теги: Чернігів, Красна площа, клінкер, граніт | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar