реклама партнерів:
Головна » 2015 » Лютий » 21 » Як реформуватимуть медицину
09:57
Як реформуватимуть медицину
Як реформуватимуть медицину Питанню реформування медицини та побудови нової системи охорони здоров’я в Україні була присвячена розширена нарада, що відбулася в Чернігівській облраді за участі радника міністра охорони здоров’я, експерта Реанімаційного Пакета Реформ, директора Агенції «Право і здоров’я» Зоряни Черненко.
У роботі засідання взяли участь народний депутат України Олександр Черненко, голова обласної ради Микола Звєрєв, в.о. голови облдержадміністрації Сергій Журман, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Валерій Зуб, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш, медична спільнота області, голови районних рад та міські голови міст обласного значення.
За словами Зоряни Черненко, основ-ними напрямками реформування мають стати автономізація медичних закладів, у тому числі й у плані фінансування, а також створення лікарського самоврядування, як це відбувається в розвинених країнах, де асоціації лікарів слідкують за належним виконанням стандартів та протоколів лікування.
Передбачається, що в новій системі охорони здоров’я до 80% медичних послуг надаватимуться на первинному рівні сімейним лікарем, причому пропонується ліцензійний варіант здійснення медичної практики, тобто коли сімейний лікар — приватний підприємець. Держава виділятиме амбулаторії сімейного типу кошти, якими лікар розпоряджатиметься сам, витрачаючи певний відсоток на утримання закладу, зарплату, придбання обладнання, ліків тощо.
Ще один базовий напрямок реформування — «гроші йдуть за пацієнтом». Тобто чим більше сімейний лікар або ж медичний заклад надасть медичних послуг, тим більше отримає коштів. Для цього МОЗ має намір затвердити ціни на різні види медичних послуг. Зараз це питання знаходиться на рівні обговорення, і йде підбір методик, за допомогою яких буде проведена розрахункова вартість медичних процедур.
А ось загальномедичне страхування, за словами Зоряни Черненко, поки що відкладається на декілька років, хоча в цілому від моделі страхової медицини ніхто не відмовляється. Вона підкреслила, що реформування буде покроковим, а модель, що набудовується, стане нашою вітчизняною моделлю медицини.
Зі свого боку голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Валерій Зуб зазначив, що реформування має відбуватися з урахуванням особливостей кожного регіону. Чернігівщина — друга за територією область, передостання за кількістю населення, його щільність — одна з найнижчих у Європі, багато невеличких сіл, віддалених від районних центрів. Відповідно в нас велика мережа медичних закладів: на Чернігівщині їх 106 на 10 тис. населення, в середньому ж по Україні — 87 на 10 тис. населення. Окрім того, у нас найстаріше населення в Україні, мало працюючого населення, в області немає потужних підприємств. Тож процес реформування треба розпочинати, враховуючи ці критерії. Також Валерій Зуб зазначив, що взагалі одним із напрямків реформ має стати децентралізація влади й надання більших повноважень місцевим громадам. Окремі населені пункти, об’єднавшись, створять певну кількість територіальних громад, які самі будуть визначати обсяги власної інфраструктури, у тому числі й рівень медичної допомоги та потужність лікувального закладу, виходячи з кадрових, матеріально-технічних та фінансових можливостей. Тобто громада вирішуватиме, що буде на її території: амбулаторія, лікарня терапевтичного профілю або ж потужний центр спеціалізованої медичної допомоги.
А голова обласної ради Микола Звєрєв підкреслив, що реформа самоврядування неможлива без реформування медицини та освіти. І головна мета реформування — покращення медичного обслуговування населення. Він запросив медичну спільноту взяти активну участь у процесі реформування медичної галузі області та запропонував їм надсилати свої пропозиції щодо цього питання до обласної ради.

Олена БЕРЕЗКІНА, Чернігівські відомості



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1250 | Теги: реформи, медицина, Зоряна Черненко | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar