реклама партнерів:
Головна » 2016 » Грудень » 12 » Яким буде сміттєпереробний завод у Чернігові
19:02
Яким буде сміттєпереробний завод у Чернігові
Яким буде сміттєпереробний завод у Чернігові Як вже повідомлялося раніше, Чернігівський міський голова досяг домовленості з польськими інвесторами, які готові побудувати в Чернігові сміттєпереробний завод. Минулого тижня на спільному брифінгу вони представили цей проект журналістам і громадськості міста.

Підприємство має бути аналогічне тому, яке працює в польському місті Познань. Його технологія і потужності розраховані на те, щоб не тільки переробляти сміття, яке викидається чернігівцями щодня, а й поступово вирішити проблему вже існуючого сміттєзвалища. Як відомо, воно вже заповнене, а також є джерелом постійної небезпеки через періодичні загоряння з утворенням токсичного диму.

Польське підприємство АО «Цегельски», Голова Правління якого Войцех Венцлавк брав участь у брифінгу в міській раді, є розробником і виробником обладнання для таких сучасних сміттєпереробних заводів.

Технологія переробки, за якою вони працюють, є екологічною і не передбачає спалювання сміття. Натомість воно подрібнюється і нагрівається у спеціальних бойлерах, порожнини між подвійними стінками яких заповнюються розігрітою до 120°С парою. У результаті цього вбиваються всі мікроорганізми, сміття випаровує приблизно 60% вологи і зменшується за обсягом. Воно стерилізується і втрачає сморід, а також розділяється (навіть металеві предмети очищаються від фарби).

Далі, в іншому цеху, йде сортування отриманої маси. Важливо, що вся сегрегація механічна – тобто все робить спеціальне обладнання, ручної праці там нема. На виході отримується 8 субстанцій розділеного сміття, які вже є вторинною сировиною. Таким чином, продуктом стає близько 95% утилізованого. Зокрема, скло, метал і пластик можуть пропонуватися на спеціальні заводи, а біомаса – застосовуватися як паливо.

Войцех Венцлавк:

- Західні технології, які були прийняті також і в Польщі, говорять нам про те, що відходи треба спалити. Але на самому заході вже ці заклади спалювання сміття закриваються, хоч у нас пропагується навпаки. Ми почали досліджувати це питання. Тут є два тренди: перший – коли спалюється сміття. Але тоді утворюється газ, який неможливо на 100% профільтрувати. Зараз так маніпулюють, нібито можна робити заміри цього газу, процентні частини роздивлятися. І так широко про це не говориться, але ці гази провокують загрозу збільшення ракових захворювань. А другий тренд говорить про те, що можна не спалювати, а використати це сміття і мати з цього зиски.

На брифінгу Чернігівський міський голова повідомив про те, що як місця для розташування майбутнього заводу розглядаються два варіанти: або розташування на території ТЕЦ, де є 9 га землі, або біля існуючого сміттєзвалища. Перевагою першого варіанту є можливість використання гарячої пари від ТЕЦ, перевагою другого – менші транспортні витрати. Остаточне рішення щодо місця має прийматися після більш ретельних розрахунків, зроблених фахівцями.

Цього тижня до Чернігова мають приїхати з Польщі спеціалісти для спільної роботи над проектом.

Вартість заводу – до 35 млн євро. Її намагатимуться зробити меншою за рахунок раціонального використання коштів. Для побудови заводу інвестор має намір взяти їх у польському банку в кредит під 3% річних. Місту Чернігову доведеться віддавати цей кредит і проценти протягом десяти років – це близько 120 млн гривень щорічно.

У той же час, витрати на роботу заводу зменшуються за рахунок продажу вторинної сировини.

За інформацією прес-служби Чернігівської міської ради



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1118 | Теги: Польща, Чернігів, сміттєпереробний завод | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar