реклама партнерів:
Головна » 2019 » Серпень » 22 » Капела бандуристів ім. О.Вересая виступила на фестивалі-конкурсі "Слобожанський Спас"
12:19
Капела бандуристів ім. О.Вересая виступила на фестивалі-конкурсі "Слобожанський Спас"
Капела бандуристів ім. О.Вересая виступила на фестивалі-конкурсі Капела бандуристів ім. О. Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру у якості почесного гостя взяла участь у XII Всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної творчості аматорських колективів та виконавців «Слобожанський спас».

Захід відбувся 17 серпня 2019 року у місті Сватове, що на Луганщині. Незважаючи на негоду, у центрі мальовничого містечка - на майдані Злагоди - зібралося близько 600 учасників, серед яких – гості з Києва, Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Луганської областей.

Відкриваючі свято, голова Луганської обласної державної адміністрації - керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький зазначив, що проведення фестивалю має значний вплив на популяризацію декоративно-прикладного мистецтва, збереження українських звичаїв та надбань минулого краю, самобутньої народної творчості не тільки Луганщини, а й всієї України. Як наголосив Віталій Комарницький, «Віковічне прагнення українців на самовизначення підтверджується тут, на Слобожанщині. А назва Сватове символізує одвічне прагнення українців до гуртування».

Конкурсні прослуховування відбулися у номінаціях «Слобожанські візерунки» - хореографія, «Козача вольниця» - чоловічий та змішаний вокал, «Калинова зоря» - жіночий вокал, «Пісенна слобода» - авторська пісня, солісти-вокалісти, «Поетичний курінь» - поети. Журі фестивалю очолював заслужений працівник культури України, професор кафедри музичного мистецтва Київського національного університету культури і мистецтв, секретар Національної Всеукраїнської музичної спілки Петро Андрійчук.
Усі бажаючи також змогли переглянути виступ Луганського обласного козачого кінного театру, ознайомитися з експозицією сучасного декору UKRAINIAN Launge ZONE, переглянути виставку майстрів народного мистецтва «Слобожанський вернісаж» в міському парку відпочинку, скуштувати продукцію бджільництва на Медовому ярмарку, хлібні вироби на Святі хлібів та оцінити кулінарні таланти на Святі української страви на майдані Злагоди.

Наприкінці фестивального дня, увечері, відбувся гала-концерт конкурсантів-переможців, який феєрично завершив виступ почесних гостей – артистів Капели бандуристів ім. О. Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру. Уславлений колектив представив програму, основу якої склали твори, що є своєрідними візитівками Чернігово-Сіверщини. Прозвучали пісні «Стоїть гора високая», «Зачарована Десна», «Весна шаліє над Десною», музично-театралізовані замальовки, а також українські народні композиції, стрілецькі пісні та авторські твори. Дарма, що виступ чернігівських артистів завершився майже опівночі, глядачі не розходилися і палкими оплесками та вигуками «Браво!» і «Слава Україні!» вітали кожен виступ артистів. Як розповіли керівники Капели бандуристів ім. О. Вересая заслужена артистка України Раїса Борщ та заслужений працівник культури України Микола Борщ, атмосфера свята була незабутньою. Її не змогли зіпсувати ані втома після довгої поїздки автобусом з Чернігова до Сватового, ані дощ, що припинився лише перед самим початком гала-концерту. «Ми щасливі, бо зустріли на Луганщині справжніх друзів, відчули, що Україна - єдина, що тут звучить українська пісня і тут вирує осередок справжнього українського мистецького життя» - резюмували Раїса та Микола Борщ.

Важливо наголосити, що участь Капела бандуристів ім. О. Вересая у XII Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Слобожанський спас» не була б можливою, якби не сприяння Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації та Луганської обласної державної адміністрації.

Організатори фестивалю: управління культури, національностей та релігій Луганської обласної державної адміністрації, Луганський обласний центр народної творчості та відділ культури Сватівської районної державної адміністрації.

Джерело: прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1254 | Теги: Чернігів-Сватове, фестиваль, Слобожанський спас | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar