реклама партнерів:
Головна » 2015 » Квітень » 12 » Христос Воскрес! Великоднє вітання архієпископа Євстратія. Відео
11:53
Христос Воскрес! Великоднє вітання архієпископа Євстратія. Відео
Христос Воскрес! Великоднє вітання архієпископа Євстратія. Відео Пасхальне послання архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Всечесні отці, дорогі брати і сестри!
Христос Воскреc!

Серед усіх світських та церковних свят Великдень посідає особливе місце. Церква називає його «Cвятом над святами і Торжеством над торжествами», бо Воскресіння Христове стало поворотною подією в історії людства. Через Свої страждання, хресну смерть і Воскресіння Син Божий звершив наше спасіння від рабства гріху і смерті.

Якщо до Воскресіння Христового влада гріха над людиною була абсолютною, і всі, навіть старозавітні праведники, після смерті душею потрапляли у шеол, тобто в пекло, то через Воскресіння ця влада зла і гріха над людством зруйнована. «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, – співає Церква – і тим, хто у гробах, життя дарував».

Тепер зло і гріх мають над нами лише ту владу, яку ми самі даємо їм над собою. А смерть стала тимчасовою, бо, як свідчить Писання, коли при кінці світу Господь вдруге прийде у славі, всі померлі – і праведники, і грішники – воскреснуть, душі з’єднаються з оновленими, вічними тілами. І тоді буде Страшний Суд, на якому за справами кожного, добрими чи злими, буде визначена вічність для кожної людини – блаженне буття із Богом у раю чи страждання у пеклі з дияволом і його слугами.

Тож святкуючи Христове Воскресіння ми маємо привід для радості, що найбільші наші вороги, зло і смерть, нами з Божою допомогою можуть бути подолані. Але Великдень є також і приводом замислитися, на якому боці у боротьбі добра зі злом ми стоїмо і який життєвий шлях – до Бога чи від Нього – ми торуємо своїми думками, словами, ділами.

Боротьба зла проти добра, брехні проти правди, темряви зі світлом триває. Ця боротьба найперше відбувається у душі кожного з нас, а також, як наслідок, у всьому людстві. Несправедливість і протиріччя в суспільстві, корупція та інші злочини, зовнішня агресія і війна мають своєю основною причиною гріх. Якби кожна людина не чинила гріхів, не піддавалася спокусам, виконувала заповідь Господню любити Бога всією душею і любити ближнього як самого себе – то у світі не було би всіх раніше перелічених та інших негараздів.

Кожен з нас окремо не може своєю силою перемінити все людство, викорінити в світі зло і гріх. Але у владі кожного з нас з допомогою Божою перемінювати самого себе, відкидати спокуси, звільнятися від рабства гріху, долати зло в самих собі та допомагати у цій духовній боротьбі своїм ближнім. Без Бога не можемо творити нічого доброго. А з Богом нам можливе все!

Як і минулого року, нині ми зустрічаємо Великдень в умовах війни, розв’язаної проти України. Ми не хотіли і не хочемо війни, її на нашу землю принесли ззовні. Ворог, агресор хоче знову повернути нас в те рабство собі, від якого ми лише нещодавно звільнилися, ставши незалежною державою. Ми не маємо права заради припинення війни згоджуватися з цією неправдою, відмовитися від даної нам Богом свободи та упокорюватися перед агресором. І я глибоко переконаний та впевнений, що завдяки взаємній підтримці, допомозі, виявленню дієвої любові до ближніх та до нашої Батьківщини України ми, з Божою поміччю, вийдемо переможцями і з нинішніх випробувань. Бо на боці України є правда, а там де правда – там Бог і перемога. «У світі зазнаєте скорботи, – говорить Спаситель, – але мужайтесь: Я переміг світ» (Ін. 16:33).

Тож поділяючи з усіма вами Великодню радість, святкуючи разом перемогу Божу над пеклом, злом і гріхом, сердечно вітаю зі Світлим Воскресінням Христовим боголюбивих пастирів, чесне чернецтво та всіх вірних чад Православної Церкви у Чернігово-Сіверському краї, як вірних Київського Патріархату, так і братів та сестер з Московського Патріархату, і всіх християн.

Вітаю також державну і місцеву владу, військовослужбовців та правоохоронців, добровольців та волонтерів і всіх, хто гідно служить українському народу, захищає нашу землю і наш народ.
Благодать Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, що укріплює і освячує, нехай буде з усіма вами!

Амінь.
Воістину Христос Воскрес!

ЄВСТРАТІЙ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський
ПАСХА ХРИСТОВА, 2015 р.
м. Чернігів





Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1195 | Теги: великдень, архієпископ Євстратій, Христос Воскрес! | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar