реклама партнерів:
Головна » 2015 » Січень » 7 » Хто «закатує» в асфальт зелену зону Чернігова?
16:29
Хто «закатує» в асфальт зелену зону Чернігова?
Хто «закатує» в асфальт зелену зону Чернігова? Для Чернігова, як, власне, й для багатьох інших міст України, земельні конфлікти стали вже буденною справою. Будівельним бізнесменам та місцевій владі то одна зелена зона в око впаде, то інша. Лише за останні два роки в обласному центрі можна налічити щонайменше чотири земельні конфлікти між громадою і владою: знищення лісопарку Ялівщина, забудова дитячих майданчиків на вулиці Бєлова та П’ятницькій, знесення парку «Залізничний», тепер епопея із забудовою Кордівки. І в гонитві за наживою та відкатами, мисливцям за наживою байдуже, що це загрожує екологічному стану міста. Громадськість б’є на сполох: екологи міста вважають рукотворним злом подібні забудови.
Сергій Горонович, колишній начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівський області, будівництво в зеленій зоні на Савчука називає «некоректним вирішенням земельного питання»: «Надання ділянки по вул. Савчука під забудову призведе до порушення екологічної рівноваги та гідрологічного і гідрогеологічного режиму, в тому числі і прилеглих територій, — пише посадовець у відповіді на запит одного з депутатів міської ради. — Було встановлено, що вилучення земельної ділянки суперечить вимогам Закону України «Про охорону земель», Закону «Про охорону навколишнього природного середовища», генеральному плану забудови м. Чернігів. Тому Держуправління не погодилось з вибором земельної ділянки під цей проект».
Нагадаю, будівельна компанія «УкрСіверБуд» поклала око на Кордівку ще в 2007 році, отримала дозвіл розробити проект відведення на земельну ділянку по вулиці Савчука, 7-в. Чернігівці здійняли ґвалт. Було написано сотні скарг керівництву міста – безрезультатно. У 2008 році громадськість достукалась до прокуратури, яка знайшли численні порушення вимог земельного та природоохоронного законодавства під час складання та затвердження проекту землеустрою ДП «УкрСіверБуд». Акції протесту, громадські слухання і прокурорська перевірка жодним чином не змусили будівельних мисливців за наживою передумати.
У 2008 році міська рада затверджує «Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду ТОВ «Єврокон Полісся» за рахунок земель запасу Чернігівської міської ради на землях рекреаційного призначення для проектування та будівництва багатоповерхових житлових будинків з об'єктами соціально-культурного призначення в м. Чернігові по вул. Савчука» строком на 2 роки, площею 7,5109 га, йдеться у пояснювальній записці до проекту рішення.
У 2011 році в районі вулиці Савчука розпочалась масова вирубка дерев. Знову у справу втрутилась прокуратура, знову виявила численні порушення.
У грудні 2012-го Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області видало негативний висновок про непогодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва багатоповерхового будинку. Однак у січні 2013 року «УкрСіверБуд»позивається до суду і суд таки зобов’язав, а міська рада у вересні 2013-го передає земельну ділянку ДП «УкрСіверБуд» площею 0,4624 га.
Влітку нинішнього року громадськість знову повстала проти вирубки зелених насаджень, після чого забудовник призупинив роботи. На початку грудня 2014 року бригада будівельників почала встановлювати бетонні блоки для огорожі та вирубувати кущі й дерева. Протистояння між компанією забудовником і громадськістю триває. Однак, 17 грудня фракція ВО «Батьківщина» подає проект рішення «Про впровадження мораторію на забудову зони природних ландшафтів, обмеженої вулицями Савчука Інтернаціоналістів Берегова (парк 50 років ВЛКСМ - лісопарк Кордівка)», який знаходить підтримку колег на 46 сесій Чернігівської міської ради.
Взагалі останнє пленарне засідання 46 сесії Чернігівської міської ради можна назвати успішним для депутатської фракції ВО «Батьківщина». Адже одразу два проекти рішення, які подавала на розгляд сесії фракція, знайшли підтримку колег. Відтак до 1 січня 2017 року накладено мораторій на забудову парку 50 років ВЛКСМ - лісопарку Кордівка.
«Наша фракція категорично виступає проти знищення зелених насаджень. Справа в тім, що в розрахунку на одного жителя Чернігова площа зелених масивів складає менше 6 кв. м, а загальноєвропейська норма - 25 кв. м. Отже, навмисне знищення зелених насаджень -- це злочин проти громади. Прикладом знущання над містом на мою думку є новобудови біля Стрижня. Ми боремось з безвідповідальними забудовниками, які хочуть отримати надприбутки за будь-яку ціну – замість комплексного розвитку міста, «ліплять» багатоповерхівки на території зелених зон міста. У цій боротьбі ми активно взаємодіємо з громадськістю, долучаємо народних депутатів та експертів. Переважна більшість зелених зон міста входять до складу урочищ «Ялівщина» та «Кордівка». Слава Богу, РЛП «Ялівщина» створено. Влітку нинішнього року під загрозою знищення опинився парк відпочинку «Залізничний». Завдяки активній позиції громадськості та завдяки втручанню у справу народного депутата Валерія Дубіля нам вдалось зупинити нищення парку. Зараз розпочата робота по його відродженню. Черговим випробуванням для нашої громади є необхідність зупинити плани по знищенню Кордівки. На цій сесії ми зробили важливий крок щодо захисту Кордівки, але проблема, ще далеко невирішена. Я впевнений, що громада нашого міста захистить від варварів зелені зони та долучиться до цивілізованого розвитку Чернігова», -- коментує депутат міськради В’ячеслав Лебідь.
Другий успіх чернігівської «Батьківщини» – скасовано результати голосування проекту рішення щодо передачі у безоплатну власність земельних ділянок (загальною площею понад три гектари) для ведення особистого сільського господарства двом громадянкам -- Кравченко І. Г. та Акуленко О. Д, що відбулося на 40-ї сесії 25 квітня нинішнього року. До речі, згадані земельні ділянки розташовані якраз на території створеного регіонально-ландшафтного парку «Ялівщина», які ці пані хотіли отримати абсолютно безкоштовно.
Місцевий активіст Олександр Антипець вважає, що введення мораторію на забудову зони природних ландшафтів в межах вулиць Савчука - Інтернаціоналістів Берегова (парк 50 років ВЛКСМ- лісопарк Кордівка) дозволить зберегти від руйнування під час забудови об’єкти стаціонарної природної рекреації (рослини, дерева), підготувати разом з екологами реальні пропозиції від громадськості по облаштуванню цієї частини зеленої зони лісового масиву Кордівка вже без розміщення будь яких будівель і забудов. «Переконаний, що це мобілізує громадськість м. Чернігова та мешканців прилеглих мікрорайонів на прибирання та облаштування території зеленої зони, а врахування суспільного інтересу зніме соціальну напругу».
Олександр Антипець каже, щоби зберегти Кордівку -- треба розробити проект благоустрою паркової зони без забудови, перетворивши її на зелену перлину м. Чернігова. А для цього треба соціальне партнерство влади і громади, благодійників та меценатів. Адже це вимагає коштів. І немалих. Якщо місцева влада не припинить займатися ущільненням забудови, то за кілька років у Чернігові не буде чим дихати, адже зелену зони із таким господарюванням можуть просто закатати в бетон і асфальт.

Христина Чайка, Хвиля Десни



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1362 | Теги: забудова, Чернігів, Кордівка | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar