реклама партнерів:
Головна » 2015 » Січень » 11 » Кордівку не чіпатимуть, Ялівщину також
09:51
Кордівку не чіпатимуть, Ялівщину також
Кордівку не чіпатимуть, Ялівщину також Для Чернігова, як, власне, і для багатьох інших міст України, земельні конфлікти стали вже буденною справою. Будівельним бізнесменам та місцевій владі то одна зелена зона в око впаде, то інша. Лише за останні два роки в обласному центрі можна нарахувати щонайменше чотири земельні конфлікти між громадою і владою: знищення лісопарку Ялівщина, забудова дитячих майданчиків на вулицях Бєлова та П’ятницькій, знесення парку «Залізничний», тепер епопея із забудовою Кордівки. І в погоні за наживою та відкатами таким «мисливцям» байдуже, що це загрожує екологічному стану міста.
Сергій Горонович, колишній начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівський області, будівництво в зеленій зоні на вул. Савчука називає «некоректним вирішенням земельного питання». «Надання ділянки на вул. Савчука під забудову призведе до порушення екологічної рівноваги та гідрологічного й гідрогеологічного режиму, в тому числі і прилеглих територій, — пише посадовець у відповіді на запит одного з депутатів міської ради. — Було встановлено, що вилучення земельної ділянки суперечить вимогам стст.16, 50 Конституції України, стст. 48, 50 Закону України «Про охорону земель», ст. 1, 12 Закону «Про охорону навколишнього природного середовища», Генеральному плану забудови
м. Чернігів. Тому Держуправління не погодилось із вибором земельної ділянки під цей проект».
17 грудня фракція ВО «Батьківщина» подала проект рішення «Про впровадження мораторію на забудову зони природних ландшафтів, обмеженої вулицями Савчука, Воїнів-Інтернаціоналістів, Береговою (парк 50 років ВЛКСМ — лісопарк Кордівка)», який підтримали колеги на 46 сесій Чернігівської міської ради. Загалом останнє пленарне засідання 46 сесії Чернігівської міської ради можна назвати успішним для депутатської фракції ВО «Батьківщина». Адже одразу два проекти рішення, що подавала на розгляд сесії фракція, були підтримані. Відтак до 1 січня 2017 року накладено мораторій на забудову парку 50 років ВЛКСМ — лісопарку Кордівка.
«Наша фракція виступає категорично проти знищення зелених насаджень. Справа в тім, що в розрахунку на одного жителя Чернігова площа зелених масивів становить менше 6 кв. м, а загальноєвропейська норма — 25 кв. м. Відповідно навмисне знищення зелених насаджень — це злочин проти громади, посягання на здоров’я чернігівців. Прикладом знущання над містом, на мою думку, є новобудови біля Стрижня.
Улітку нинішнього року під загрозою знищення опинився парк відпочинку «Залізничний». Завдяки активній позиції громадськості та втручанню у справу народного депутата Валерія Дубіля, нам вдалося зупинити нищення парку. Зараз розпочата робота з його відродження.
Черговим випробуванням для нашої громади є необхідність зупинити план знищення Кордівки. На цій сесії ми зробили важливий крок для її захисту, але проблема ще далеко не вирішена. Я впевнений, що громада нашого міста захистить зелені зони та долучиться до цивілізованого розвитку Чернігова», — коментує депутат міськради В’ячеслав Лебідь.
Другий успіх батьківщинівців — скасовано результати голосування проекту рішення щодо передачі в безоплатну власність земельних ділянок (загальною площею понад три гектари) для ведення особистого сільського господарства двом громадянкам — І.Г. Кравченко та О.Д. Акуленко, що відбулося на 40-й сесії 25 квітня 2014 року. До речі, згадані земельні ділянки розташовані якраз на території створеного Регіонально-ландшафтного парку «Ялівщина», які ці пані хотіли отримати абсолютно безкоштовно.
Місцевий активіст Олександр Антипець вважає, що введення мораторію на забудову зони природних ландшафтів у межах вулиць Савчука—Воїнів-Інтернаціоналістів—Берегова (парк 50 років ВЛКСМ—лісопарк Кордівка) дозволить зберегти від руйнування під час забудови об’єкти стаціонарної природної рекреації (рослини, дерева), підготувати разом з екологами реальні пропозиції від громадськості з облаштування цієї частини зеленої зони лісового масиву Кордівка вже без розміщення будь-яких будівель і забудов. «Переконаний, що це мобілізує громадськість м. Чернігова та мешканців прилеглих мікрорайонів на прибирання та облаш-тування території зеленої зони, а врахування суспільного інтересу зніме соціальну напругу», — прокоментував активіст.
Олександр Антипець каже: щоб зберегти Кордівку, необхідно розробити проект благоустрою паркової зони без забудови, перетворивши її на зелену перлину м. Чернігова. А для цього треба соціальне партнерство влади і громади, благодійників та меценатів. Адже на це потрібні кошти. І немалі.

Христина ЧАЙКА, Чернігівські відомості



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1263 | Теги: вирубування дерев, екологія, забудова, Чернігів, Кордівка | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar