реклама партнерів:
Головна » 2015 » Серпень » 9 » Корисні властивості абрикосів та їх застосування в народній медицині
19:26
Корисні властивості абрикосів та їх застосування в народній медицині
Корисні властивості абрикосів та їх застосування в народній медицині Абрикоси вважаються щедрим і неймовірно корисним для людського здоров’я подарунком від природи. У абрикосах присутня величезна кількість речовин і елементів, які мають корисними властивостями і можуть зміцнити, вилікувати організм і просто порадувати приємним смаком. Людина давно вивчив корисні властивості абрикосів та їх застосування в народній медицині стало дуже популярним.

Абрикоси почали цінувати за те, що вони містять каротин. Завдяки йому, запобігається процес утворення і виникнення ракових клітин в організмі, так як він є сильним антиоксидантом. Каротин також здатний поліпшити зір, відновити його гостроту. Після регулярного вживання свіжих абрикос відновлюється шкірний покрив, порушеним ранками і травмами. Швидше заживають ранки і пошкодження на слизових оболонках, наприклад, у ротовій порожнині.

Каротин вкрай необхідний дорослим, але ще більше потрібен він дітям. Достатньо всього лише сто п’ятдесят грамів соку з абрикосів, щоб була задоволена потреба організму в цьому найважливішому вітаміні. Але не тільки вітаміном А багаті ці смачним і соковиті плоди. Корисні властивості абрикосів посилюються завдяки вмісту в них вітаміну С. Він відомий як найголовніший вітамін, який підтримує імунну систему і зміцнює організм, запобігаючи потрапляння вірусів та інфекцій. Користь цих яскравих і красивих фруктів посилюється вмістом марганцю, завдяки якому вітамін С активно починає вироблятися в організмі самостійно.

Все та ж доза абрикосового соку в сто п’ятдесят грамів може допомогти наситити організм добовою нормою аскорбінової кислоти. А вона ще й допомагає протистояти стресовим впливам на організм. Завдяки вітаміну Е, абрикоси вважають найпотужнішим лікарським засобом, що допомагає зміцнити серце і судини, нормалізувати кровообіг, зменшити згортання крові, провести природну і безлекарственниє профілактику тромбів.

У соковитих і м’яких плодах міститься магній і калій, а також солі натрію. Вони необхідні будь-якому організму для нормального водно-сольового обміну. Завдяки їм, рідина нормально і своєчасно виводиться з організму, зменшується схильність до набряків, у тому числі і до тих, які виникають у внутрішніх органах. Фосфор і залізо, фолієва кислота і мідь, кобальт і вітамін В, — всім цим насичені абрикосові плоди, а тому поліпшують мозкову діяльність, нормалізують рівень артеріального тиску, покращують процес утворення крові, регулюють рівень кислотності в шлунково-кишковому тракті, знімають запалення при колітах . Абрикоси призначають самі дієтологи тим людям, які страждають запорами, метеоризмом і дисбактеріозом. Можна вживати плоди в абсолютно будь-якому вигляді — свіжі та засушені, в компотах і відварах, в вареннях і соках. Такі численні корисні властивості абрикосів роблять їх найціннішими плодами на столах в літню пору року.

Абрикоси не просто смачні і корисні. Відомо їх застосування в народній медицині. Наприклад, часто готують абрикоси до сушіння, отримуючи з них курагу. Необхідно розкласти очищені від кісточки плоди на яскравому сонці, залишивши їх на чотири дні. Потім м’якоть складають на гратчасту поверхню і прибирають уже в тінь, залишаючи ще на кілька днів. Курагу корисно вживати тим, хто проходить відновлювальний період після простудних захворювань, а також жінкам, які очікують дитину.

З абрикос готують засоби, який мають потужний зміцнюючий ефект. Наприклад, абрикоси відомі в такому вигляді: стакан кураги заливають бджолиним медом, додають подрібнені ядра волоського горіха, жменю родзинок, два лимони, перетертих разом зі шкіркою. Такий засіб дають і дорослим, і дітям по столовій ложці по два-три рази на добу. Дітям пропонують дози в чайних ложках.

Корисні також і кісточки абрикосів, і їх застосування в народній медицині стало давно популярним. Кісточки висушують, потім подрібнюють. Заливають теплою водою, отримують емульсію, яку можна вживати при кашлі, які мають різну природу походження — при бронхіті, трахеїті, запаленні легенів. Замість води можна залити кісточки відваром ромашки або будь-яких інших лікарських рослин. Слід пам’ятати, що кісточки — це чиста отрута, тому вживати їх потрібно дуже акуратно. За один раз не можна перевищувати дозу в двадцять грамів кісточок для дорослого.

Стиглі плоди та їх застосування в народній медицині відомі в косметологічних цілях. З м’якоті можна приготувати маску для жирної шкіри обличчя, змішавши її з яєчним білком. Для сухої шкіри слід приготувати маску з перетертої м’якоті і вівсяних пластівців, подрібнених за допомогою блендера. Можна додати пів чайної ложки меду перед самим нанесенням на обличчя. Така маска дозволить наситити шкіру вітамінами, знизити підвищену чутливість. Маску не слід застосовувати тим людям, у кого в очах видно сіточки з кровоносних судин.

Абрикоси можна використовувати для маски, просто порізавши їх часточками і приклавши до шкіри. Корисні властивості абрикосів можуть послабити біль при сонячних опіках, відновити в шкірних покривах водний баланс, зменшити прояви пігментних плям. М’якоть з абрикосів, нанесена на область особи і шиї, дозволяє зняти запалення і заспокоїти шкіру.

Відомі корисні властивості абрикосів при виведенні зайвої рідини з організму. ефективний сечогінний засіб можна приготувати, якщо з’їсти двісті грамів абрикосів, а також, якщо залити м’якоть окропом і залишити настоятися півгодини.

Зловживати цими смачними плодами все ж не варто, особливо тим, хто має діагноз — діабет. Будь-яка кількість, що вживається при даному захворюванні, повинно узгоджуватися з лікарем, щоб організму не було завдано шкоди. Швидше за все, лікарі порекомендують відмовитися від плодів і віддати перевагу соку, який добре і швидко засвоюється.

Джерело: Народна медицина



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1281 | Теги: абрикос, народна медицина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar