реклама партнерів:
Головна » 2015 » Червень » 28 » Корисні властивості чорної смородини
18:39
Корисні властивості чорної смородини
Корисні властивості чорної смородини Чорна смородина - дуже смачна, і до того ж корисна ягода. Завдяки своїм незвичайним властивостям, чорну смородину вживає не тільки в кулінарії, але і в медицині.
Її можна їсти не тільки на десерт, але і в якості профілактики різних захворювань.

Чим корисна чорна смородина
Взагалі, можна не погрішити проти істини, якщо сказати, що чорна смородина - справжня комора, ключ і шлях до вашому здоров'ю. В ягодах смородини є вітаміни групи В і Р, провітамін А - каротину в ній міститься до 3% мг.
Там є і пектинові речовини, ефірну олію і фосфорна кислота, дубильні речовини і солі калія, залізо і фосфор. Листя чорної смородини теж володіють лікувальними властивостями, так як у них є мідь і сірка, магній і марганець, фітонциди, велика кількість ефірної мала і вітаміну С - цілих 250 мг, а це - добова норма.
Якщо говорити про вітаміні С, то в чорній смородині його навіть більше, ніж в інших рослинах. Для того щоб ваш організм виконав добову дозу вітаміну С, вам досить з'їсти всього 20 ягід чорної смородини.
Лікарські цілі можуть бути досягнуті при використанні і листя, і ягід.
Чорна смородина, корисні якості якої складаються не тільки в змісті вітаміну, здатна навіть запобігати ракові захворювання, як і різні хвороби серцево-судинної системи. Крім того, чорна смородина не дозволить ослабнути розумовим здібностям у літніх людей.
Якщо порівнювати плоди чорної смородини з іншими ягодами, то за змістом мінералів, вітамінів та інших корисних речовин вона перевершує будь-яку плодово-ягідну культуру багаторазово. Не так давно вчені змогли з'ясувати, що чорна смородина допоможе вам не захворіти на цукровий діабет.
Тому так часто лікарі при будь-якій хворобі призначають вам крім ліків пити морси і компоти з чорної смородини, а також є її ягода сезону.
Чорна смородина корисна і тим, що не тільки захищати організм від виникнення раку, але і від хвороби Альцгеймера. Також чорна смородина дозволить вам надовго зберегти гострий зір.
Корисні властивості чорної смородини знають багато людей, саме тому листя чагарнику нерідко застосовують при лікуванні хвороб печінки і ниркових каменів, при лікуванні захворювань дихальних шляхів. Вживати такі ягоди надзвичайно корисно і при атеросклерозі.
Також не можна не відзначити, що великий вміст вітаміну С дуже важливо для здорового організму. Вітамін С, а також антоціаніди володіють антиокислювальними властивостями.
Користь чорної смородини і дезінфікуючих властивості, і протизапальних. Дуже часто сік чорної смородини застосовують для того, щоб лікувати ангіну.
До речі, народна медицина пішла ще далі - відварами з листя чорної смородини знімають і жар, і діарею.
Вчені навіть не сперечалися з приводу користі цієї ягоди - вона визнана найбільш корисною одноголосно. Ще б, адже смородина легко і швидко підвищить опірність до різних хвороб.
Дуже добре й те, що при консервуванні чорної смородини, при заготівлі компотів і варення, ягода зберігає абсолютно всі свої корисні властивості.
І ще - користь чорної смородини і в тому, що вона може відновлювати після дуже важких захворювань або навіть операцій. Зазвичай таким хворим лікуючий лікар рекомендує соки з чорної смородини.
Якщо ви страждаєте від таких захворювань, як гіпертонія і недокрів'я, виразка шлунка та кровотечі ясен, гастрити, то обов'язково готуйте собі відвари з ягід, вони допоможуть вам вилікувати хворобу. Якщо є шкірні захворювання і висипки, то варто спробувати приймати ванни з концентрованими відварами з листя чорної смородини.
Крім того, подібні настої рекомендовані, як засіб для якнайшвидшого звільнення організму від пуринової і сечової кислоти. Крім того, нерідко лікарі призначають такі засоби як проносне і потогінний засіб, як відновне лікування порушення обміну речовин та для зупинки кровотеч.
Якщо вас мучить сильний кашель, спробуйте попити свіжий сік з чорної смородини з невеликим додаванням меду.
Користь чорної смородини полягає ще й у тому, що вона допомагає підтримати красу. Наприклад, для того, щоб ваші ноги стали більш міцними і не ламалися, візьміть свіжі ягоди чорної смородини і втирайте в ніготь і шкіру навколо нігтика.
Також чорна смородина допоможе вам позбутися від пігментних плям і від веснянок, якщо вони вам не подобаються, треба протирати шкіру свіжим соком, він зробить вашу шкіру трохи світліше.

Користь і корисні властивості чорної смородини
Крім всіх перерахованих вище властивостей, чорна смородина використовується і в приготуванні дуже смачних чаїв. Якщо в трав'яний або навіть звичайний чай додати трохи листя чорної смородини, то він підвищить ваш імунітет в короткі терміни, а також буде володіти загальнозміцнюючим засобом.
Ці листки містять в собі багато цілющих властивостей, так як у них є і біологічно активні дубильні речовини, ефірні олії, фітонциди і вітаміни. Потрібно сказати, що листя чорної смородини вітаміну С містять навіть більше, ніж ягоди.
Тому вони застосовуються і як тонізуючий засіб, і як антисептичний. Крім того, такі листки мають і протиревматичними властивостями, сечогінними, очисними властивостями.

Чим корисна чорна смородина
Її листя також використовуються при подагрі, гастритах, а також самих різних захворюваннях серцево-судинної системи. Як лікувальний засіб зазвичай застосовується і настій на листках смородини.
Це дуже м'яке потогінний і сечогінний засіб, у рекомендованих дозах воно абсолютно безпечно для здоров'я.
Користь чорної смородини полягає і в тому, що народна медицина щосили використовує відвари і гілок, листя і ягід чорної смородини для лікування різних дерматитів, хвороб очей та ексудативного діатезу. Приміром, раніше золотуху у дитини лікували лише листям чорної смородини.
Для того щоб ви приготувати настій з чорної смородини або ж відвар, ви повинні взяти свіжі або висушені заздалегідь листя чорної смородини. Звичайно, краще всього для цих цілей брати молоде листя.
На початку весни нарвете молодих листя чорної смородини, приготуйте загальнозміцнюючий напій, який буде містити величезну кількість вітамінів. Приготувати такий напій легко - потрібно взяти кип'ячену воду і змішати з будь-яким дуже кислим соком.
Після цією сумішшю потрібно залити помиті свіжі листочки смородини, цілу добу потрібні напою, щоб настоятися, а далі ви можете зцідити отриманий настій і додавати до неї цукор. Пийте по півсклянки настою щодня.
Користь чорної смородини полягає також і в тому, що з її листя ви можете зробити фруктовий оцет. Треба взяти свіже листя чорної смородини, покласти в банку, залити холодною водою, але кип'яченою, змішаної з цукром - на літр води додається 100 грам цукру.
Все закривається марлею. Протягом 2 місяців листя повинні кваситься, а після їх потрібно процідити і розлити по пляшках.
Чорна смородина, користь якої незаперечна, використовується і для приготування лікувальних ванн при висипах і шкірних захворюваннях.
У чорної смородини дуже ароматні листя, і саме тому їх часто використовують в домашньому консервуванні. Дуже часто господині консервують не тільки овочі з додаванням чорної смородини, але і самі листя, потім їх додають в салати і м'ясо, рибу - для пікантності і для того, щоб страви були більш вітамінізованими.
Для того, щоб зірвати листя на консерви, ви повинні вибирати великі за розміром, але ніжні листочки без галл. Їх миють, укладають дуже щільно в банку, а після заливають розсолом.
Розсіл готують наступним чином - на літр води потрібно 300 грам солі. Після посуд потрібно закрити лляною тканиною і зберігати на холоді.
Ті, хто дуже піклуються про своє здоров'я, і при цьому люблять самі незвичайні страви, повинні додавати листя чорної смородини для приготування. Вони надають особливий смак і аромат кожному з приготованих страв.
Чорна смородина, корисні властивості якої приносять користь не тільки людям, хороша і в саду - адже багато комах та шкідники не переносять досить сильний приємний аромат чорної смородини - він їх просто відлякує, і ваш урожай залишається недоторканим.

Протипоказання до чорної смородині
При деяких захворюваннях чорна смородина залишається під забороною. Так як в ній дуже високий вміст вітаміну К а також фенольних сполук, то цю ягоду ні в якому разі не можна вживати при таких захворюваннях як тромбофлебіт.
Взагалі, надто тривалий і неконтрольований прийом чорної смородини може призвести навіть до підвищеної згортання крові. Чорна смородина також протипоказана при високій кислотності шлунка, при загостренні таких захворювань, як гастрит і виразка.
Звичайно, всі знають, що свіжий смородиновий сік допомагає в лікуванні хвороб печінки, але все ж при гепатиті чорну смородину їсти не можна.
Також потрібно відзначити, що сік з чорної смородини можна пити ні після інсульту, ні після інфаркту, а також у випадках тромбозу.
Якщо давати дітям 100% нерозведений сік з чорної смородини, то він може викликати сильну алергічну реакцію. Але якщо пити такий сік в дуже помірних дозах, то він незабаром зможе підвищити гемоглобін.
Багато фахівців вважають, що від чорної смородини під час вагітності краще взагалі відмовитися, а все з-за підвищеного вмісту в ній вітаміну С. насправді чорна смородина при вагітності можлива. Але тільки не більше жмені ягід щодня.
Смородинові соки і морси вагітним краще не вживати.

Корисні властивості чорної смородини і лікування
Чорна смородина дуже корисна для вашого здоров'я. Справа в тому, що у неї багатий вітамінний склад, і саме цим і будуть пояснюватися її корисні властивості.
Чорна смородина стоїть на другому місці серед плодово-ягідних культур за вмістом вітаміну С. Випереджає її лише один шипшина. У смородині просто величезна кількість вітаміну С. Також там міститься вітамін РР і залізо, лимонна кислота, калій, яблучна кислота і багато інших корисних органічних кислот в меншій кількості.
Крім того, так містяться пектини і цукру, дубильні речовини.
Чорна смородина лікує при атеросклерозі, вбиває золотистого стафілокока, лікує хвороби нирок і недокрів'я, порушення обміну речовин. До речі, фітонциди в чорній смородині діють не тільки на золотистий стафілокок, але і на збудників грибкових захворювань, а також на збудників дизентерії.
При цьому, користь чорної смородини полягає і в тому, що якщо ви будете вживати її водний настій, то зможете підвищить імунітет і боротися з вірусами групи А і В, а також легше переносити вірусні захворювання. Єдиний нюанс - чорна смородина при вагітності для лікування вірусних захворювань не вживається.
Також достеменно відомо, що чорна смородина стимулює діяльність кишечника і шлунка, покращує перистальтику і прибирає коліки.
Якщо є якісь нервові розлади, то слід вживати свіжі ягоди не чорною, а червоної смородини. Ці ягоди вживають, як чудовий полівітамінний засіб при різних авітамінозі і недокрів'ї, при кашлі і вірусних захворюваннях.
Можна пити сироп із свіжих ягід - зазвичай його вживають при коклюші і захворюваннях горла, при осиплості - сироп швидко повертає голос.
При кашлі та простуді, при осиплості і запаленнях потрібно пити чорну смородину наступним чином - 1 столова ложка ягід на один стакан окропу. Після це засіб має бути настояно в закутаною посуді.
Хай так стоїть протягом 2 годин. Після ви можете приймати отриманий настій по 1 або 2-розум склянці 4 рази на день.
Можна лікувати цингу за допомогою чорної смородини - потрібно взяти молоді гілочки і порізати подрібніше, заварити і пити замість чаю.
Крім того, листя чорної смородини можна вживати як прекрасний сечогінний засіб при сечокам'яній хворобі, при пієлонефриті і циститі. Потрібно взяти 5 або 6 ложок дрібно порізаних листя, залити одним літром окропу, після настоювати в теплі приблизно годину.
Навіть таке зілля приймається по одній склянці не менше п'яти-шести разів на день. Якщо любите солодке, то можете додати трохи меду в настій.
Якщо лікуєте подагру або ж ревматизм, потрібно взяти одну столову ложку листя, залитий склянкою окропу, потім настоювати 2 години, процідити. Після потрібно пити по півсклянки 5 разів на день.
Також ви повинні пити свіжий сік смородини при запаленні шлунка і його слизової оболонки, при зниженій кислотності. При порушенні обміну речовина такий сік приносить просто максимум користі.

Джерело: supermg.com



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 2013 | Теги: вітаміни, смородина, лікування | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar