реклама партнерів:
Головна » 2016 » Листопад » 5 » Козацько-старшинський, дворянський рід с. Роїща Теренковські
09:47
Козацько-старшинський, дворянський рід с. Роїща Теренковські
Козацько-старшинський, дворянський рід с. Роїща Теренковські Вперше прізвище Теренковський з’являється в с. Роїщі в сповідальному розписі Михайлівського храму села за 1812 р. За цим документом в Роїщі проживало чотири родини цього роду: поручика Василя Степановича (1763), губернського регістратора Степана Степановича (1779), колезького секретаря Івана Тимофійовича (1776) та дружини померлого сотенного осавула Зіновії (1743). На жаль, про цей рід немає відомостей ні в «Малороссийском родословнике» Модзалевского В.Л., ні в «Родословной книге Черниговского дворянства» Милорадовича Г.О., ні в «Малороссийском гербовнике» Лукомського В.К. та Модзалевського В.Л.
Немає прізвища Теренковський і в усіх відомих козацьких облікових документах Чернігівського полку XVIII ст.
То звідки ж Теренковські взялися в селі? Яка їх попередня історія? Відповіді на ці запитання спробуємо пошукати в сповідальних розписах Михайлівського храму с. Роїща за XVIII ст.

У тому столітті в селі проживав козацький рід Терехно, перші відомості про який маємо в присязі Чернігівського полку 1718 р. і який свій початок бере, ймовірно, з кінця XVII ст. У найстаршому сповідальному розписі Роїща (1739 р.) записана родина козака Дмитра Терехно. У сповідальному розписі за 1774 р. (останній відомий за XVIII ст.) записана його вдова з родиною. Серед членів родини були і онук Тимофій (1760), і син Степан з дружиною Зіновією Савівною (1744) та сином Василем (1769). Степан Дмитрович у 1768-1777 рр. був осавулом Роїської сотні, а згодом значковим товаришем.
У «Ревізії Чернігівського намісництва» 1782 р. у Тимофія Терехно вже був записаний син Іван (1777), а серед дітей значкових товаришів був записаний Терехно Степан Степанович (1779). Коли ми уважно придивимося до цих нащадків Дмитра Терехно то побачимо, що це ніхто інший, як згадані вище Теренковські (різницю в деяких роках народження не варто брати до уваги, тому як в той час свідоцтв про народження не видавали, тож роки обчислювали досить умовно).

Як бачимо, у 1812 р. частина Теренковських займала посади в Чернігівському губернському правлінні, а частина була нащадками сотенного посадовця. Отже, очевидно, що Степан і Тимофій Терехно, або вже їх діти, за службу отримали дворянський титул. При цьому, щоб вирізнятися з-поміж простих козацьких родів села, вони взяли нове прізвище на кшталт дворянських прізвищ – Теренковський. Тож Теренковські с. Роїща – це старшинсько-дворянська гілка старого роїського козацького роду Терехно.

Хоча Теренковські в кінці XVIII ст. і стали дворянами, але спосіб їх життя особливо не змінився і мало відрізнявся від життя простих козацьких родин села. У 1812 р. підданих мав лише Іван Тимофійович (2 людей), у 1832 р. три родини Теренковських мали 14 підданих, а в 1846 р ті ж родини мали 21 підданого. Тобто Теренковські самі також працювали на землі як і їхні козацько-селянські сусіди, і вели простий спосіб життя. А отже в селі ставилися до них з повагою. На це вказує те, що представники цього дворянського роду були в кумівстві з козацькими та селянськими родинами села.
З 1875 по 1917 рр. з п’яти дворянських родин Роїща козаки та селяни найчастіше запрошували хрестити своїх дітей Тризн та Теренковських, останні мали вісім похресників. Серед дворян же, до хрещення власних дітей, козаків та селян Теренковські запрошували найчастіше. Їхніх дітей хрестили вісімнадцять козаків та селян. Що Теренковські були поважними громадянами села, свідчить ще й те, що деяких представників цього роду ховали на церковному цвинтарі. Так у 1912 р. згідно з указом Чернігівської духовної консисторії від 6 вересня № 19188 на ньому було поховано Василя Степановича (1832). Красномовним є і інший факт. Вже за радянських часів колишній дворянин Теренковський Василь Григорович (1890) товаришував з колишнім казенним селянином, вояком дивізії Щорса Католиком Уляном Васильовичем (1896).
Тож не дивно, що в кінці ХІХ ст. троє представників роду Теренковських отримали титул потомственних почесних громадян села Роїща. Брати Григорій (1849) та Митрофан (1857) Віталійовичі, перший між 1890 та 1893 рр., а другий між 1889 та 1892 рр., у метричних книгах стали титулуватися цим титулом. Володимир Степанович (1882) отримав цей титул на початку ХХ ст.
Після революційних подій 1917 р. Теренковські стали простими селянами-колгоспниками с.Роїща.

У 1920 р. в селі проживало п’ять родин цього роду (27 осіб). З них можемо ідентифікувати дві гілки: Степана (1742) та Віталія (1828). Перша тягнеться від Степана Степановича (1779) по сьогодення, другу поєднати в одну лінію з Теренковськими 1812 р. наразі не є можливим, через відсутність достатньої кількості документів за ХІХ ст.

У радянські часи по різному склалася доля представників цього старого козацько-старшинського роду. Іван Васильович (1915) брав участь у Фінській війні, був танкістом. Під час німецько-радянської війни 1941-1945 рр. він потрапив в полон і загинув у концентраційному таборі «Демблін». Загинув у ході цієї війни і його молодший брат Микола (1922). Федот Акимович (1913) у 1944 р. засуджений на десять років за зраду Батьківщини. Теренковський В.В. у 1948 р. за антирадянську агітацію направлений на примусове лікування в психіатричній лікарні.
Проживали Теренковські на Бабичовщині, кутку села на правому березі р. Стрижня (початок сучасної вулиці Зарічної), де й зараз живуть представники цього роду.

Олександр Ляшев.



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1381 | Теги: історія, Теренковські, Роїще | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar