реклама партнерів:
Головна » 2016 » Січень » 30 » Крути – бій за майбутнє
14:24
Крути – бій за майбутнє
Крути – бій за майбутнє 29 січня 2016 року у меморіальному заході вшанування пам’яті Герої Крут на місці легендарного бою на Чернігівщині взяв участь Володимир В’ятрович, історик, голова Українського інституту національної пам’яті.
Представляємо повний текст виступу єдиного керівника центрального органу виконавчої влади на мітингу-реквіємі на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут»:

«Минуло 98 років з того дня, коли тут, на станції Крути відбувся бій. Ми знаємо про нього доволі багато.
Знаємо, що він тривав 6 годин.
Знаємо що співвідношення сил українських та більшовицьких вояків було приблизно один до десяти (4800 червоногвардійцям протистояли 520 вояків армії УНР та юнаків військової школи).
Знаємо співвідношення втрат – приблизно 1 до 3 на користь українців.
На жаль, досі не знаємо ще імен усіх учасників бою, і навіть з усіх загиблих поіменно знаємо лише двадцятьох вояків.
Але найважливіше – ми не знаємо, чим був цей бій в українській історії. Дехто називає його трагедією – адже загинуло близько сотні захисників України, більшість молоді люди, серед них студенти. Дехто навіть говорить про поразку, бо не вдалося остаточно зупинити більшовицький наступ.
Але даючи оцінку цього бою, ми повинні розуміти, що це був бій не за станцію Крути. І навіть не за Київ 1918 року. Це був бій за Україну, за її майбутнє.
Лише в такому контексті ми можемо по справжньому зрозуміти значення того, що сталося в січні 1918-го під Крутами.
Героїчна боротьба українських вояків на чотири дні зупинила більшовицький наступ. І це були не звичайних чотири дні, а переломні для української історії. Українські політики використали їх для міжнародного визнання проголошеної 22 січня незалежної держави, яке сталося за результатом підписання Брестського миру.
Відстояти незалежність у ці буремні дні не вдалося, але завзята боротьба українців тривала після цього ще кілька років. Прикладом, який найбільше надихав тодішніх вояків, був героїзм учасників бою під Крутами. Вони стали легендою і для наступних поколінь борців за незалежність в 1940-1950-ті, 1960-1980-ті роки.
Вони є прикладом для сучасних воїнів – тому що були такими ж завзятими тоді, у 1918-му, як ті, кого ми назвали кіборгами, в 2014-2015. Вони, герої Крут, були першими «кіборгами» у нашій історії.
Ми кажемо, що Крути – це бій за майбутнє, майбутнє України. І цей бій триває. Тепер від нас залежить його результат. В наших руках шанс на остаточну перемогу, яку Україна чекає з 1918 року. Для цього нам потрібна єдність та рішучість, яких забракло тоді у Києві, та героїзм і жертовність, яку проявили ті, хто прибув на станцію Крути 98 років тому».

P.s. Що побажав історик В’ятрович сучасним фронтовикам?
29 січня 2016 р. під час мітингу-реквієму на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» Василь Чепурний, почесний голова Чернігівського обласного об’єднання ВГО «Просвіта» і радник голови Чернігівської облдержадміністрації з декомунізації, збирав побажання від учасників заходу, які усі бажаючи могли написати на синьо-жовтому державному прапорі для сучасних фронтовиків – захисників України від російського агресора. Своє побажання написав і Володимир В’ятрович, історик, голова Українського інституту національної пам’яті: «Героям сучасності – пам’ятайте своїх попередників і перемагайте!»

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті





Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1060 | Теги: Вятрович, крути, ГероїКрут | Рейтинг: 3.5/2
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar