реклама партнерів:
Головна » 2017 » Квітень » 13 » Малий і середній бізнес: просування на європейський ринок
10:23
Малий і середній бізнес: просування на європейський ринок
Малий і середній бізнес: просування на європейський ринок Довгоочікувана зустріч влади та бізнесу Чернігівщини з представниками Уряду відбулася вчора, 11 квітня. Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цицнадзе та заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова взяли участь у форумі «Угода про Асоціацію з ЄС: нові можливості для малого та середнього бізнесу».

Основний акцент розмови: малий і середній бізнес має стати підґрунтям для розвитку економіки України, як це відбувається в країнах Європи. Надзвичайно важливо українському товаровиробнику знайти вихід на ринки Європейського Союзу.

Як відомо, Угода про Асоціацію вступила в силу з 1 січня 2016 року.

— Угода з ЄС – дорожня карта, яка має перетворити Україну на взаємосумісну країну з економіками інших країн, — зауважила Іванна Климпуш-Цицнадзе. — Відтак, необхідно використовувати нові можливості, нові інструменти, щоб ставати успішними.

Для цього Уряд пропонує бізнесу інформаційну та освітню підтримку, а також певну фінансову допомогу.

Зокрема, Україна приєдналася до програми ЄС з конкурентоспроможності малого та середнього бізнесу. Відтак, є доступ до європейської мережі, в якій два з половиною мільйони компаній з 65 країн. Тож можна знайти партнерів та представити свої пропозиції, щоб просуватися далі.

Є можливість представникам малого бізнесу скористатися освітніми програмами ЄС, навіть не маючи особистих коштів на навчання.

Зважаючи на те, що Чернігівщина – аграрний регіон, особливу увагу в розмові приділили можливостям сільськогосподарських підприємств конкурувати на європейському ринку.

Як зауважила Олена Ковальова, 17,5% населення України задіяні в аграрному секторі. При цьому формують 18% валового внутрішнього продукту та 43% експорту. А це і робочі місця, і забезпечення продовольчої безпеки країни.

Замміністра зазначила про необхідність розвитку обслуговуючих кооперативів, використання інструменту аграрних розписок, підтримку фермерського господарства, органічного виробництва, розвиток агро-рекреаційного кластеру, прикладом якого є Качанівка Ічнянського району.

Зі свого боку голова ОДА Валерій Куліч зупинився на окремих проблемах бізнесу на Чернігівщині, пов’язаних з просуванням власної продукції підприємств на європейський ринок. Вони, в першу чергу, пов’язані з географічним розташуванням області (зокрема, логістикою, прив’язаною до Києва), неузгодженою зміною маршрутів поставок товарів Укрзалізницею, що збільшує вартість продукції чернігівських підприємств, неврегульованістю земельних питань тощо.

Озвучив Валерій Куліч і пропозицію чернігівських підприємців стосовно забезпечення технічних можливостей контейнерних перевезень, які майже вдвічі дешевші за вагонні.

При цьому очільник області зазначив, що малий і середній бізнес поступово переорієнтовуються на європейський ринок:

— За січень цього року експорт Чернігівщини до країн Європейського Союзу збільшився на 48%. Гарними темпами розвивається легка промисловість, зокрема, швейне виробництво та взуттєва промисловість, користується попитом сільськогосподарська продукція. Наше завдання — відстоювати інтереси наших підприємств. Не заганяти себе в неконкурентне середовище перед іншими країнами. І в цьому ми розраховуємо на підтримку Уряду.

Після завершення першої частини форуму Іванна Климпуш-Цинцадзе та Валерій Куліч поспілкувалися з представниками обласних та загальноукраїнських ЗМІ.

— На шляху євроінтеграції ми мусимо рухатися через цей всеохоплюючий діалог, — підсумувала дискусію з підприємцями Віце-прем’єр-міністр, відповідаючи на запитання журналістів. — Якщо ми розуміємо, що якийсь механізм не працює, ми маємо його вдосконалити. Ми вдячні, що є ось такий зворотній зв’язок, така конкретика, з якою ми як Уряд можемо звертатися до Верховної Ради, НКРЕКП чи інших інстанцій, щоб налагодити діалог і в тому діалозі разом з бізнесом знаходити відповіді на поставлені питання.

Іванна Климпуш-Цинцадзе запевнила, що Кабінет Міністрів шукатиме такі рішення, які були б сприйняті суспільством, у тому числі й по земельних питаннях.

— Ми розуміємо, що рухатися далі без запровадження прийнятного для громадян обігу земель буде дуже складно, і запустити без цього економіку теж буде складно. Тому надіюся, що ми знайдемо порозуміння, тим більше, що місцева влада продемонструвала нам свою зацікавленість у цьому — зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Голова облдержадміністрації Валерій Куліч, спілкуючись з представниками ЗМІ, підкреслив, що такі, як сьогоднішня, наради дають можливість донести до Уряду болючі проблемні питання, над якими треба працювати, щоб збільшувати присутність підприємств області на зовнішніх ринках. Він подякував Іванні Климпуш-Цинцадзе за те, що вона не лише чує ці питання, а й намагається вирішити їх по суті.

За інформацією Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації




Категорія: ЕКОНОМІКА | Переглядів: 1060 | Теги: бізнес, європа, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar