реклама партнерів:
Головна » 2015 » Серпень » 11 » Мінекономрозвитку планує скасувати трудові книжки
20:47
Мінекономрозвитку планує скасувати трудові книжки
Мінекономрозвитку планує скасувати трудові книжки Міністерство економічного розвитку і торгівлі підготувало пакет законопроектів про скасування трудової книжки.
Про доречність і своєчасність такого кроку міркує Ірина Житкова, головний редактор «МЦФЕР: Кадри», головний редактор порталу kadrovik01.com.ua.

Як повідомив у соцмережі міністр Айварас Абромавічус, Мінекономрозвитку надіслало на погодження інших органів пакет законопроектів щодо скасування трудової книжки. За словами міністра, трудові книжки як офіційні персональні документи, що містять записи про працевлаштування громадян, були широко поширені в СРСР, Третьому рейху, НДР та Болгарії, використовуються в багатьох країнах СНД. Як зазначає перший заступник міністра Юлія Ковалів, слід відмовитися від цих «паперових монстрів», які є пережитком СРСР. Для скасування трудових книжок необхідно внести зміни до 22 Законів, а також до сотні підзаконних актів.

Ірина Житкова: «На мою думку, яку поділяють і колеги-експерти, однозначно, у скасуванні трудових книжок є позитивні моменти, але це прогресивне питання не на часі. Спочатку слід реформувати пенсійну систему, змінити законодавство, а потім вже скасовувати трудові книжки.

Зауважу, що певні пільги і гарантії надаються працівникам за основним місцем роботи, де оформлена трудова книжка. Наприклад, оплачувана відпустка у зв’язку з навчанням, оплачувана відпустка «чорнобильцям» 1 і 2 категорії тривалістю 16 календарних днів тощо.

Також до скасування трудових книжок слід змінити систему оплати праці багатьом категоріям працівників, які отримують надбавки за стаж роботи, що визначається за записами у трудових книжках: медиків, науковців, педагогів, держслужбовців. Вкрай важливим є документальне підтвердження спеціального трудового стажу для працівників, які мають право на пільгові пенсії.

Нагадаю, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2016 року або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

До речі, останній проект Трудового кодексу (законопроект № 1658 від 27.12.2014) передбачає подання трудової книжки при прийнятті на роботу.

І наостанок, постає запитання, чому законопроектами, що стосуються сфери трудового законодавства, опікується Мінекономрозвитку, а не профільне міністерство».



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 987 | Теги: Мінекономрозвитку, трудові книжки | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar