реклама партнерів:
Головна » 2015 » Березень » 16 » На Чернігівщині активізувалися шахраї
18:40
На Чернігівщині активізувалися шахраї
На Чернігівщині активізувалися шахраї Керівництво УМВС України в Чернігівській області вкрай стурбоване численними фактами шахрайських дій у відношенні жителів Чернігівщини. Попри регулярні застереження та роз’яснення з боку міліції, проблема залишається надзвичайно гострою.
Дедалі частішають факти скоєння так званих Інтернет-шахрайств. Щодня на Чернігівщині реєструється не менше трьох подібних злочинів. Грошові втрати потерпілих коливаються від майже 500 гривень передоплати за значний об’єм картоплі або 700 гривень за дитячий велосипед — до понад 6700 гривень завдатку за автомобіль в одному випадку, і навіть 20100 гривень — в іншому. Заволодіння грошима потерпілих переважно відбувається під приводом внесення платежів за товари, придбані через мережу Інтернет. Продавець пропонує потенційному покупцеві перерахувати всю суму або ж завдаток за товар на банківську картку, після чого зникає з поля зору покупця, придбану річ не пересилає, на телефонні дзвінки не відповідає.
З іншого боку, продавці товарів через Інтернет-мережу також нерідко страждають від шахрайств. Уявний покупець під вигаданим (але дуже переконливим) приводом дізнається реквізити банківської картки продавця, після чого заволодіває всіма грошима з рахунку. Лише впродовж останнього тижня в такий спосіб одну жительку Чернігова, що продавала електричний обігрівач, ошукали на 600 гривень, а іншу, продавчиню дитячого візочка, на 2700 гривень. Найбільше ж постраждала чернігівка, яка виставила на дошку Інтернет-оголошень свій музичний центр. Для заволодіння її грошима невідомі зловмисники розіграли справжню виставу: з продавчинею спілкувався телефоном спочатку фальшивий покупець, а після цього — ще й так само несправжній працівник банківської установи. Шахраї вивідали всі потрібні реквізити рахунку. У підсумку, потерпіла втратила трохи більше 9200 гривень. Ще в однієї жительки Чернігова, яка розмістила оголошення про продаж дитячого візка, за абсолютно ідентичних обставин зникли 9000 гривень з карткового рахунку.
Особливо хочу застерегти щодо подальшої активізації нового виду шахрайств. Їх умовно можна назвати «банківськими».
Обробка жертви «банківського» шахрая відбувається за усталеним сценарієм. На мобільний телефон потерпілого телефонують. Жіночка приємним голосом представляється працівником банку і уточнює, чи користується абонент кредитною карткою її банку. Почувши ствердну відповідь, жінка починає пропонувати різноманітні «пільги» — збільшення кредитного ліміту коштів за карткою або зменшення кредитної ставки. Тривале умовляння нерідко спрацьовує на користь аферистки. Довірлива жертва надає всі реквізити кредитної картки для проведення необхідної операції. За кілька хвилин після цього потерпілий отримує SMS-повідомлення, що з його рахунку зняті гроші. Так, у чернігівки під приводом звірки реєстраційних даних її картки викрали з рахунку 5200 гривень. Інша її землячка втратила трохи менше 3 тисяч гривень. Найдешевше «контакт» з фальшивими банківськими працівниками обійшовся жительці Ніжинського району, яка недорахувалася 500 гривень, а найдорожче — 33 річному чернігівцю: він втратив 14650 гривень. Зауважу, всі перелічені злочини трапилися протягом лише одного тижня.
Також звертаю вашу увагу, що зберігає актуальність тема так званих «телефонних» шахрайств. Це раптові, найчастіше нічні, дзвінки громадянам з повідомленнями про те, що їхній родич затриманий міліцією або потрапив у лікарню. Шахрай пропонує «вирішити питання» або повідомляє про потребу термінової хірургічної операції, для чого слід дуже швидко передати значні кошти. З цією метою використовується банківський переказ, поповнення рахунку мобільного телефону або вручення конверту з готівкою кур'єру. В багатьох випадках потерпілі слухняно виконують вимоги шахрая, міркуючи лише про порятунок рідної людини. І тільки згодом здогадуються перевірити інформацію про нещастя. Тоді й випливає правда: довірливих людей ошукали, а родич не потрапляв ні в яку халепу. Ця досить примітивна схема шахрайства досі продовжує працювати і збагачувати злочинців.
Нарешті, хочу відзначити, що в останні тижні значно активізувалися шахрайки, які заволодівають грошима і цінностями громадян під приводом гадання або «зняття порчі». Протягом тижня такі випадки зареєстровані у Чернігові та Ніжині. В результаті спілкування зі зловмисницями дві жительки обласного центру втратили ювелірні прикраси, які мали при собі. А от потерпіла з Ніжина позбулася не тільки золотих виробів, а ще й понад 5 тисяч доларів США заощаджень.
Тому правоохоронці закликають бути уважними та обережними, не довіряти першому-ліпшому телефонному «добродію». Перевіряйте інформацію, отриману по телефону, будь-якими іншими способами з альтернативних джерел. Ніколи не надавайте телефонним співрозмовникам реквізитів своїх банківських карток. І, звичайно ж, намагайтеся всіляко уникати контактів з вуличними ворожками, а також не допускати подібних осіб у своє житло.
Якщо виникла вагома підозра, що Вас намагаються ошукати, негайно телефонуйте до міліції за номерами 619-001 або «102». Тоді ви убезпечите себе від неприємностей, а правоохоронцям полегшите затримання зловмисників.

Т.в.о. начальника УМВС України в Чернігівській області, підполковник міліції Вадим Філашкін



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1045 | Теги: міліція, Чернігівщина, Кримінал, шахраї | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar