реклама партнерів:
Головна » 2016 » Серпень » 14 » На Чернігівщині розбирають дерев'яну церкву XVIII сторіччя
06:55
На Чернігівщині розбирають дерев'яну церкву XVIII сторіччя
На Чернігівщині розбирають дерев'яну церкву XVIII сторіччя Храм планують перевозити до Пирогова, от тільки столичний музей приймати його ще не погодився. Брус за брусом розбирають дерев'яну церкву XVIII сторіччя в Городищі на Чернігівщині. Її фрагменти завантажують на причепи і вивозять, як вважають місцеві жителі, до столичного музею народної архітектури у Пирогові, йдеться в сюжеті ТСН
Реставратори працюють професійно: на кожен брус вішають бірку з порядковим номером, який записують у спеціальні документи. Потім церкву, наче конструктор, зберуть знову, але вже в іншому місці. Місцеві жителі спостерігають за діями фахівців і міркують, як зупинити вивезення їхньої святині. "Це великий гріх – вивозити церкву із села", - вважають люди, котрі в цьому храмі вінчалися, хрестилися чи відспівували рідних.
Востаннє богослужіння у храмі правилося в 1960-х роках. Потім у ній зберігали зерно, а згодом церква взагалі стояла пусткою. Вона збудована без жодного цвяха за специфічною технологією. На її стінах збереглися розписи, датовані 1763 роком. Експерти переконують, що без правильного догляду пам'ятку можна просто втратити назавжди. "Тут священик був, як ми тільки починали роботу. То він за те, щоб її перевозити. Бо тут з неї нічого не буде. Ще рік-два і все — он на куполі вже гниль", - пояснює прораб Василь Самокіщук.
Місцеві жителі виступають за реставрацію, але на місці. "Я не знаю, чи мала право наша громада таким чином її віддати чи продати. Я думаю, треба було опитати людей", - вважає жителька с. Городище Агнеса Сита. Сільський голова пояснює, що церква потрапила у перелік об'єктів на перенесення, затверджений Кабміном. "Сесія сільської ради дозволили. Річ у тім, що церква ця на балансі ні в кого не стояла. Ми церковників кликали з різних патріархатів — на баланс ніхто не взяв", - пояснив Сергій Краєвенко.
Водночас у самому Пирогові запевняють, що рішення про передачу церкви музею ще не затверджене. Приймати будівельні матеріали вони не готові. "У Пирогові поки що такої інформації немає. Ну, по-перше, немає рішення наукової ради, в якому місці цю церкву розміщувати, в разі чого. Поки що немає", - пояснила прес-секретар Національного музею народної архітектури та побуту України Олена Зеленко. Жителі Городища обурюються, чого тоді було починати демонтаж. І закликають його заморозити, а самі планують шукати гроші на віднову храму, аби залишити його в селі.
Кореспондент ТСН Алла Скорик



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 840 | Теги: Пирогово, Чернігівщина, цекрва | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar