реклама партнерів:
Головна » 2019 » Січень » 11 » На Сосниччині відрестраврували старий повітряний млин
20:32
На Сосниччині відрестраврували старий повітряний млин
На Сосниччині відрестраврували старий повітряний млин У селі Купчичі Сосницького району відремонтували старовинний вітряк, який вже понад 100 років красується на околиці села. За такий поважний вік його декілька разів перебудовували та ремонтували, але час брав своє, і в останні роки споруда почала потроху трухнути. Тому в сільраді вирішили не просто відновити історичну пам’ятку, але й добитися, щоб її включили до туристичного маршруту Чернігівської області.

За історичними даними, в кінці XVII століття в Чернігівській губернії налічувалось близько двох з половиною тисяч вітряних млинів. Скільки їх лишилося до нашого часу – наразі невідомо, бо такої статистики в області немає. Та один такий точно вцілів, і його можна побачити, проїжджаючи дорогою Сосниця - Короп. Старовинний дерев’яний повітряний млин стоїть біля села Купчичі, яке належить до Змітнівської сільської ради. Цей млин побудований ще в далекому 1914 році (саме така дата написана на вітряку, – Авт.) і пережив дві війни.

«Є згадки, що млин побудував один куркуль, який проживав на цій території, – розповідає голова Змітнівської сільської ради Дмитро Іващик. – Потім цих хазяїв заслали, а куди саме – невідомо. Відомо тільки, що в цього куркуля була дочка й син, та про їхні долі і про наявність нащадків інформації немає».

Тривалий час вітряк був колгоспним майном, і під час Другої світової війни зазнав значних ушкоджень, але був відремонтований.

«Під час Другої світової у цього вітряка обгоріли крила і верхня частина дерев’яного зрубу, – продовжує розповідь Дмитро Степанович. – Та тоді вітряк полагодили. На початку 90-х років він частково був відремонтований місцевим колгоспом, власністю якого він і був. Тоді вітряк трохи видозмінили, переробили крила, зробили новий зруб, але нічим не обробили дерево. І з часом під впливом дощів він почав трухнути і руйнуватися».

Після розпаювання майна колективної власності цей вітряк передали на баланс Змітнівської сільської ради як майно соціальної сфери. І весь цей час сільрада намагалася знайти кошти, щоб відновити старовинну споруду і привести до ладу територію навколо.

«Кошти на його ремонт шукали, як кажуть, всім миром, – каже Дмитро Іващик. – Понад 10 тисяч гривень виділила наша сільська рада. Також Змітнівська сільська рада подавала проект реконструкції вітряного млина до Аграрної партії. Десь із третьої спроби нам все ж таки пощастило і ми виграли грант від аграріїв у розмірі 15 тисяч гривень на ремонт вітряка. Також велику допомогу в підготовці пиломатеріалів надало ТОВ «Біотех ЛТД», це ж підприємство надало 40 літрів оліфи для обробки дошок. Ще 20 літрів солярки для обробки закупила сільська рада. До весни постоїть, а потім ще раз обробимо дошки, щоб вітряк мав гарний вигляд, а деревина не руйнувалася».

Працювала над реконструкцією вітряка бригада теслярів з сусіднього села Волинка: брати Олександр та Юрій Малько і Сергій Власенко. Допомагали їм і місцеві жителі.

Та реконструкція вітряка – це тільки початок, планів у місцевого керівництва ще багато. Один із найголовніших – добитися, щоб Купчицький вітряк визнали пам’яткою селянського побуту і включили до туристичного маршруту Чернігівської області.

«Плануємо найближчим часом впорядкувати прилеглу до вітряка територію, – ділиться планами голова. – Там біля нього рівчак утворюється, то, мабуть, піском засиплемо, лавки поставимо і майданчик зробимо. Можливо, розширимо прилеглу територію. Адже, як не дивно, чимало людей приїздять сюди подивитися на вітряк – найбільше тих, хто проїжджає повз нього по трасі. Тут часто влаштовують фотосесії весільні пари. Тож треба обладнати територію, щоб міг, наприклад, автобус з людьми під’їхати, розвернутися – зараз це складно зробити. Та найголовніше завдання – присвоїти йому статус пам’ятки селянського побуту. Маю надію, що споруда вітряка стане і місцем туристичних маршрутів обласного рівня, адже таких споруд в Україні одиниці. У нашому районі він взагалі один. Я вже мав розмову з заступником начальника відділу культури Сосницького району і порушив це питання. Та поки що відповіді не отримали. Наскільки мені відомо, цим питанням в області ніхто не займається. Адже вже неодноразово просили, щоб музей Олександра Довженка в Сосниці внесли до цього списку, але марно. Та ми будемо наполягати, щоб наш вітряк був включений до туристичних маршрутів області».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото Дмитра Іванчика
Джерело: zemlyaivolya








Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 645 | Теги: Купчичі, млин, туризм, Сосницький район | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar