реклама партнерів:
Головна » 2016 » Липень » 17 » ОПОРА про масові фальсифікації на 206 виборчому окрузі
07:52
ОПОРА про масові фальсифікації на 206 виборчому окрузі
ОПОРА про масові фальсифікації на 206 виборчому окрузі 15 липня окружна виборча комісія 206 ОВО передавала виборчі бюлетені дільничним комісіям. Громадські спостерігачі ОПОРИ зафіксували масові фальсифікації виборчої документації та вивезення печатки.

15 липня 174 дільничні виборчі комісії з м. Чернігова, Чернігівського та Ріпкінського районів отримали виборчі бюлетені з проміжних виборів народних депутатів України. Передачу бюлетенів та виборчої документації забезпечувала ОВК 206 ОВО.

З боку членів окружної виборчої комісії та членів дільничних виборчих комісій відбувалися масові порушення та фальсифікації. Зокрема, делеговані члени дільничної виборчої комісії приїжджали у неповному складі (має бути 3 визначені рішенням комісії члени ДВК), без посвідчень та без постанов про визначення членів комісії, відповідальних за отримання виборчих бюлетенів. Не зважаючи на наявність порушень, члени ОВК надавали даним особам можливість отримати виборчу документацію та бюлетені.

Надалі у приміщенні окружної комісії член ОВК 206 ОВО Козенко Ірина Миколаївна надавала членам ДВК пусті бланки постанов та посвідчень, які заповнювались на місці. Постанови засвідчувались печатками дільничних виборчих комісій, які мали при собі члени ДВК. Зокрема, спостерігачі зафіксували, як Козенко Ірина надала членам ДВК №741084 бланки посвідчень та надає вказівки по їх заповненню на місці.

Окрім цього були надані незаповнені бланки посвідчення, які містили підпис голови ОВК 206 ОВО Сульдіна Анатолія Петровича та відбиток печатки наступним дільничним комісіям: членам ДВК №740875 (виписувала секретар ДВК Білоус Валентина Володимирівна), ДВК №740876 (виписувала член ДВК Павленко Любов Миколаївна), ДВК №740880 (виписувала ДВК Передня Тетяна Валентинівна).

Спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА зафіксовано неодноразове заповнення постанови про визначення членів дільничної виборчої комісії, відповідальних за отримання виборчих бюлетенів у приміщенні ОВК та проставляння печатки ДВК. Так, член ДВК № 741108 складав постанову на місці.

Порушення вчинили члени ДВК №740886, які заповнювали протокол на місці з проставлянням печатки даної комісії; заступник комісії №740867 вчиняла аналогічні дії.

Член комісії №740887 Мироненко Тамара Іванівна писала постанову, окрім того при собі голова комісії Шилан Валентина Іванівна мала печатку комісії, якою і була засвідчена постанова.

ДВК №741064 мали при собі печатку ДВК. На зауваження спостерігача, заступник голови комісії заявила, що передає печатку новому голові. Натомість жодного акту про передачу печатки ДВК складено не було.

Відповідно до частини 3 статті 82 Закону України “Про вибори народних депутатів України” виборчі бюлетені приймають не менш як три члени кожної дільничної виборчої комісії.

Також, відповідно до п. 3.2. Постанови Центральної виборчої комісії від 17 травня 2012 року № 85 “Про Порядок передачі виборчим комісіям виборчих бюлетенів з виборів народних депутатів України” від імені дільничної виборчої комісії бюлетені приймають не менше як три члени цієї комісії, визначені її рішенням. Відповідно до частини 3 статті 35 Закону рішення виборчої комісії з розглянуто.го питання оформляється у формі постанови. Таким чином законодавство зобов’язує дільничну виборчу комісію уповноважити відповідною постановою не менше трьох членів комісії на отримання в окружній виборчій комісії виборчих бюлетенів.

Окрім цього, відповідно до Постанови ЦВК “Про Порядок виготовлення, передачі, зберігання та використання печаток виборчих комісій з виборів народних депутатів України” від 22.03.2012 № 53, голови виборчих комісій, а у разі їх відсутності - особи, які відповідно до Закону здійснюють їх повноваження, зобов’язані забезпечити збереження печаток виборчих комісій та штампів. У разі неправомірного використання печаток, штампів зазначені особи несуть встановлену законодавством відповідальність.

Святослав БАБІЛЯ, координатор громадського спостереження у Чернігівській області



Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 937 | Теги: фальсифікації, округ 206, вибори | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar