реклама партнерів:
Головна » 2017 » Вересень » 25 » Освячені пам’ятні ювілейні монети із зображенням Катерининської церкви
19:23
Освячені пам’ятні ювілейні монети із зображенням Катерининської церкви
Освячені пам’ятні ювілейні монети із зображенням Катерининської церкви 22-го вересня біля Катерининської церкви у Чернігові відбулося освячення ювілейних монет і конверта із зображенням Катерининської церкви. Монети введені у обіг Національним банком України 18-го вересня та «присвячені церкві, яка є втіленням кращих традицій вітчизняної сакральної архітектури». Про це йдеться у описі на офіційному сайті Національного банку України.

Урочиста презентація ювілейних монет і погашення маркованих конвертів із зображенням собору приурочені до відзначення 1025-річчя Чернігівської єпархії згідно з літописом та проходили у рамках святкування Дня міста Чернігова.

Храм збудовано в стилі українського бароко в пам`ять про героїзм козаків Чернігівського полку, виявлений ними під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням полковника Якова Лизогуба. Церква зведена на кошти братів козаків Якова та Семена Лизогубів, освячена у 1715 році.

Монета номіналом 5 гривень виготовлена з металу нейзильбер, вагою у 16,54 г та діаметром 35 мм. Монету випущено тиражем 40000 штук.

На аверсі монети номіналом 5 гривень розміщено: угорі — малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; у центрі на тлі дзеркального хрестоподібного плану Катерининської церкви — герб Лизогубів; рік карбування монети 2017 (праворуч); унизу напис — 5/ГРИВЕНЬ, ліворуч на дзеркальному тлі — логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

Монета номіналом 10 гривень вироблена з дорогоцінного металу - срібла (Ag 999) масою 31,1 г та має діаметр 38,6 мм. Тираж цієї монети склав 2500 штук.

На аверсі монети розміщено: угорі - малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; у центрі на тлі дзеркального хрестоподібного плану Катерининської церкви - герб Лизогубів; рік карбування монети 2017 (праворуч); унизу напис - 10/ГРИВЕНЬ.

На реверсі обох монет зображена одна з візитівок Чернігова — Катерининська церква (вид з висоти пташиного польоту), яка зустрічає гостей міста, також розміщені: праворуч — герб міста, під яким напис ЧЕРНІГІВ, стилізована дорога та написи: КОЗАЦЬКА/КАТЕРИНИНСЬКА/ЦЕРКВА (унизу).

У офіційній інформації НБУ вказана роздрібна ціна ювілейних монет 43 грн та973 грн відповідно. Також повідомляється про авторів ювілейних монет. Це художники: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій, скульптори: Дем’яненко Анатолій, Дем’яненко Володимир.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Фото Сергія Чернякова











Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1794 | Теги: монета, освячення, Катерининська церква | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar